top of page
Search

Tσάι μάτσα, τι είναι τελικά;


Το ακούμε παντού, το διαβάζουμε παντού. Το συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τι είναι τελικά το τσάι μάτσα; Είναι τόσο ευεργητικό για την υγεία μας;


Αρχικά, matcha, σημαίνει τσάι σε σκόνη. Όλα τα τσάγια κατά καιρούς έρχονται σε αποξηραμένη μορφή ή σε φακελάκια. Το συγκεκριμένο τσάι (απο την οικογένεια tencha= ιαπωνική ποικιλία πράσινου τσαγιού) είναι σε σκόνη, μετά απο άλεση.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ολόκληρο το φύλλο του και όχι μόνο το εκχύλισμά του έχει 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές τη θρεπτική του αξία!!! Τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι τόσα πολλά που εντάσσεται στην κατηγορία ''τρόφιμα-φάρμακα''.


Οι ιδιότητες του αναλυτικά:


  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αφού περιέχει υψηλότερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη υπερτροφή.

  • Μας χαλαρώνει! Προσφέρει ήρεμη ενέργεια που διαρκεί ώρες. Η κατανάλωση μιας μόνο κούπας μας προσφέρει πολύωρη χαλάρωση λόγω της τέλειας αναλογίας καφεΐνης και L-θειανίνης(= αμινοξύ που προωθεί τη χαλάρωση).

  • Μας αποτοξινώνει! Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη, επιταχύνεται η φυσική αποτοξίνωση του σώματος μας.

  • Καίμε θερμίδες (ω ναι!!) Μια μόνο κούπα την ημέρα, αυξάνει τη θερμογένεση του οργανισμού, βοηθώντας έτσι τον μεταβολισμό, πολλαπλασιάζοντας τις καύσεις του.

  • Ανοσοποιητικό... βράχος! Το τσάι μάτσα είναι πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες. Συγκριτικά με τα απλά πράσινα τσάγια, το τσάι μάτσα έχει 140 φορές περισσότερες κατεχίνες.

  • Βοηθάει στην συγκέντρωση και τον διαλογισμό. Οι Βουδιστές μοναχοί το καταναλώνουν προκειμένου να τους βοηθήσει να διαλογιστούν.


Επειδή καταναλώνεται σε σκόνη, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα πριν το επιλέξουμε.

  1. Προσέχουμε το χρώμα να είναι ανοιχτό πράσινο και όχι σκούρο πράσινο ή κίτρινο. Αυτά σίγουρα είτε δεν είναι μάτσα είτε η ποιότητα τους δεν είναι καλή.

  2. Αποφεύγουμε την αγορά χύμα τσαγιού σε προσιτή τιμή. Το τσάι έρχεται μόνο σε καλά κλειστές συσκευασίες επειδή διαφορετικά οξειδώνεται από τον αέρα.

  3. Η γεύση του είναι γλυκιά απο την φύση του επειδή κατά την συλλογή των φύλλων, κόβεται το πάνω μέρος του φυτού. (το οποίο είναι γλυκό) Αν το τσάι σας δεν είναι γλυκό αλλά πικρίζει, τότε η ποιότητα του δεν είναι καλή.


Πώς θα το πιούμε;


Πολύ απλά, διαλύοντας το σε ζεστό ή κρύο νερό. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε και σε συνταγές!




Τάνια Λ.


ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

28 views0 comments
bottom of page