top of page
Search

Ο ρόλος του νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ένα από τα πιο απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη είναι να πίνετε αρκετό νερό. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρειάζεστε έως και 2,8-3 λίτρα νερό την ημέρα.

Το νερό βοηθά να μείνετε ενυδατωμένες, υγιείς και υποστηρίζει την ανάπτυξη του μωρού σας. Βοηθά επίσης στη μείωση του πρηξίματος, στη μείωση του κινδύνου ουρολοιμώξεων και στη διατήρηση καλού πεπτικού συστήματος.


Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να πίνετε νερό στην εγκυμοσύνη, τους κινδύνους να μην πίνετε αρκετό όπως επίσης και το πως να διαπιστώσετε εάν είστε αφυδατωμένες.


Γιατί είναι σημαντικό να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλους, είτε κυοφορείτε είτε όχι, αφού το σώμα του ανθρώπου αποτελείται από 60% νερό.

Το νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή:

 1. βοηθά στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης,

 2. στην ανάπτυξη και τη μεταβολικής δραστηριότητας του μωρού σας,

 3. βοηθά στην πέψη,

 4. υποστηρίζει την κυκλοφορία του μωρού σας,

 5. εξισορροπεί το αμνιακό σας υγρό,

 6. επιτρέπει τη βέλτιστη απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών,

 7. ανακουφίζει από την ξηρότητα του δέρματος και τη φαγούρα,

 8. ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και πολλά άλλα.

Εν τω μεταξύ, εάν δεν πίνετε αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά από άβολα -και μερικές φορές ανησυχητικά- συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκεφάλους και συσπάσεις. Υπάρχουν επίσης αλλαγές στο δέρμα μιας εγκύου, οπότε όσο περισσότερο νερό. τόσο το καλύτερο.


Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού κατά την εγκυμοσύνη.


Κατά την κυοφορία οι ανάγκες σας σε υγρά αυξάνονται. Η παγκόσμια σύσταση για την πρόσληψη νερού είναι 8 έως 12 φλιτζάνια νερό κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, εάν ζεσταίνεστε ή έχετε ασκηθεί, θα χρειαστείτε περισσότερο. Οι ημερήσιες ανάγκες σας σε νερό ποικίλλουν επίσης ανάλογα με το τι χρειάζεται το σώμα σας, την κλινική σας εικόνα όπως επίσης και το βάρος σας.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότερες έγκυες θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο μπορεί να είναι επίσης και νερό με γεύση αλλά χωρίς ζάχαρη.

Μια καλή συμβουλή είναι να μεταφέρετε ένα μπουκάλι ενός λίτρου και να θυμάστε να το γεμίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.


Παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Η ποσότητα νερού που καταναλώνατε πριν από την εγκυμοσύνη συνήθως δεν επαρκεί κατά τη διάρκεια αυτής και αυτό γιατί,


 1. ο όγκος του μητρικού αίματος αυξάνεται πάνω από 30% μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

 2. υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές στους νεφρούς που περιλαμβάνουν αυξημένο φιλτραρίσματος.

 3. ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων συν τις ανάγκες του εμβρύου, δημιουργούν μια επιπλέον ζήτηση σε υγρά.


Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι μόνο περίπου το 1/3 πίνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αντιμετώπιση της ζέστης του καλοκαιριού ή ακόμα και το έγκαυμα από τον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα να αφυδατωθείτε. Το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο προκαλεί το σώμα σας να χάσει την υγρασία. Επιπλέον, εάν μια έγκυος είναι πολύ δραστήρια ή κάνει μεγάλες βόλτες κάθε μέρα, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για υγρά χωρίς καφεΐνη και χαμηλή ή χωρίς ζάχαρη καθημερινά.

Ένας καλός κανόνας είναι να κοιτάτε το χρώμα των ούρων σας. Τα ούρα σας θα είναι ωχροκίτρινα εάν είστε καλά ενυδατωμένοι. Εάν αρχίσει να γίνεται πιο σκούρο, αυξήστε αμέσως την πρόσληψη υγρών.


Κίνδυνοι λόγω αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που συνδέονται με την έλλειψη επαρκούς κατανάλωσης νερού κατά την εγκυμοσύνη οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.


 1. Μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή επώδυνη δυσκοιλιότητα.

 2. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρόωρες συσπάσεις. Εάν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, οι μύες της μήτρας θα αρχίσουν μερικές φορές να συστέλλονται, προκαλώντας κράμπες ή επώδυνες συσπάσεις σε μια στιγμή που είναι πολύ νωρίς για πλήρη τοκετό (πριν από 37 εβδομάδες).

 3. Ένας άλλος κίνδυνος να μην πίνετε αρκετό νερό στην εγκυμοσύνη είναι η ολιγοϋδράμνιος κατάσταση, στην οποία ο όγκος του αμνιακού υγρού είναι πολύ χαμηλός. Στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση είναι συχνά η κύρια αιτία ολιγοϋδραμνίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή ακόμα και θνησιγένεια. Το μωρό σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει δυσκολίες στην αναπνοή όταν υπάρχει πολύ λίγο αμνιακό υγρό.

 4. Επηρεασμός βάρους και μήκους του μωρού σας κατά τη γέννηση,

 5. Επηρεασμός περιφέρειας του κεφαλιού και του στήθους του.

 6. Νιώθετε νωθρότητα, ναυτία και ζαλάδα.

 7. Η αρτηριακή σας πίεση είναι επίσης χαμηλότερη κατά την εγκυμοσύνη από ό,τι είναι εκτός εγκυμοσύνης - ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο (μεταξύ 14 και 28 εβδομάδων). Εάν προσθέσετε αφυδάτωση σε αυτό, μπορεί να αισθανθείτε λιποθυμία ή λιποθυμία.

Σημάδια αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα σημάδια ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν

 1. σκούρα κίτρινα ούρα,

 2. πονοκέφαλο,

 3. ξηρό ή κολλώδες στόμα,

 4. υπνηλία,

 5. δυσκοιλιότητα,

 6. ζάλη.

 7. Οι συσπάσεις Braxton-Hicks είναι ένα άλλο σημάδι αφυδάτωσης σε εγκύους που πρέπει να προσέξετε. Διαρκούν μόνο ένα ή δύο λεπτά και είναι πιο συνηθισμένα στο τρίτο τρίμηνο, αλλά μπορεί να συμβούν και στο δεύτερο τρίμηνο.

Εάν είστε σοβαρά αφυδατωμένες,

 1. μπορεί να είστε ευερέθιστες ή μπερδεμένες,

 2. να έχετε ελάχιστα έως καθόλου ούρα,

 3. τα ούρα να έχουν πολύ σκούρα ούρα,

 4. να έχετε βουρκωμένα μάτια,

 5. να παρουσιάσετε αυξημένο καρδιακό παλμό,

 6. γρήγορη αναπνοή,

 7. χαμηλή πίεση αίματος.

 8. το δέρμα σας μπορεί να μην έχει ελαστικότητα και να μην αναπηδά όταν το πιέζετε.

Τα σημάδια αφυδάτωσης μπορεί, μερικές φορές, να ξεκινήσουν αργά και στη συνέχεια να γίνουν πολύ εμφανή αμέσως. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά έως μία ώρα για να καλυφθεί η πρόσληψη νερού και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε έναν επίμονο πονοκέφαλο, κόπωση, ζάλη ή οποιαδήποτε κράμπα της μήτρας μετά την ενυδάτωση, συνοδευόμενη με ξεκούραση, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και ελέγξτε τα συμπτώματά σας.


Πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 1. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συμβαδίσετε με τις ανάγκες ενυδάτωσης της εγκυμοσύνης είναι να έχετε ένα μπουκάλι νερό. Όχι μόνο θα ξέρετε πόσο νερό έχετε καταναλώσει, αλλά μπορεί επίσης να σας υπενθυμίζει πόσο ακόμα πρέπει να πίνετε για την ημέρα.

 2. Ορισμένες έγκυες έχουν επίσης βρει χρήσιμο να ρυθμίζουν ξυπνητήρια σε ένα τηλέφωνο ή ρολόι.

 3. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως αγγούρι, μήλα, κάρδαμο, φράουλες, καρπούζι.

 4. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τις τροφές που είναι φυσικά διουρητικά, όπως ο καφές, το μαύρο και πράσινο τσάι και τα σπαράγγια.

 5. Όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε τι ρόφημα θα πιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, να θυμάστε ότι το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας καθώς τα καφεϊνούχα ποτά και τα ποτά με ζάχαρη επιδεινώνουν την αφυδάτωση.

 6. Εάν το νερό δεν σας φαίνεται δελεαστικό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή μερικά κομμάτια φρούτου για γεύση.

 7. Τα αθλητικά ποτά τέλος, είναι καλά εάν χάνετε ηλεκτρολύτες λόγω διάρροιας, εμετού ή υπερβολικής εφίδρωσης, αλλά μπορεί να έχουν περιττά συστατικά και πολλή ζάχαρη.

«Μια υγιής, ευτυχισμένη μητέρα είναι απαραίτητη για ένα υγιές, ευτυχισμένο παιδί. Σας εύχομαι τα καλύτερα.


Βρείτε όλες τις ωφέλιμες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα ηλεκτρονικά βιβλία μου «Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη» διαθέσιμα στη διεύθυνση:Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

5 views0 comments

Comments


bottom of page