top of page
Search

Εμείς πάμε διακοπές, πάει μαζί μας και η διατροφή;



Να' τες και οι πρώτες ζέστες!! Ωρίστε και οι πρώτες βουτιές! Η διάθεση μας είναι πιο χαλαρή, ανεβασμένη, πίνουμε λίγο παραπάνω, τρώμε λίγο παραπάνω. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το τρένο; Ακολουθούν μερικές πολύ σημαντικές και εύκολες στο να τις ακολουθήσουμε, συμβουλές.


1) Νερό.

Η ζέστη και ο ήλιος μας αφυδατώνουν. Καλό είναι να έχουμε πάντα δίπλα μας ενα μπουκαλάκι νερό και να πίνουμε συχνά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αφυδατωθούμε αλλά και δεν θα πάθουμε ηλίαση. Επίσης, πολλές φορές νιώθουμε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε! Κρατήσου λοιπόν πριν χιμήξεις στο παγωτό ή στα πατατάκια και πιές λίγο νεράκι.


2) Φρούτα και λαχανικά.

Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μια, δυο μερίδες φρούτα και λαχανικά. Βοηθάνε πολύ στην ενυδάτωση και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην απώλεια βάρους καθώς δημιουργούν έντονο το αίσθημα του κορεσμού.

Επιλέγουμε λοιπόν φρούτα, λαχανικά και όσπρια σε μορφή σαλάτας έτσι ώστε να έχουμε τις πολύτιμες φυτικές ίνες στην διατροφή μας.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθεθεί στον κατάλογο με τα θετικά στοιχεία των φυτικών ινών, ότι καταπολεμούν και την δυσκοιλιότητα.


3) Μην τσιμπάς.

Στις διακοπές μας τσιμπολογούμε χωρίς να το καταλάβουμε. Λίγο τα πατατάκια, λίγο το παγωτό, λίγο τα Fresh Donuts του συμπαθέστατου κυρίου στην παραλία, μας κάνουν να χάνουμε το μέτρημα!

Συνδύασε έξυπνα ενα πρόγραμμα γευμάτων που θα περιλαμβάνει καλό πρωινό για ενέργεια, δυο ενδιάμεσα σνακ πριν και μετά το μεσημεριανό. Επιλέγουμε ιδανικά 1 φρούτο ή μερικούς ξηρούς καρπούς, ενα κυρίως γεύμα και ενα πολύ ελαφρύ βραδινό με μιά πλούσια σε πράσινα λαχανικά, σαλάτα.


4) Φάε αργά.

Μην βιάζεσαι και απόλαυσε το φαγητό σου. Φάε αργά και συνειδητά. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι ο εγκέφαλος θέλει 20 λεπτά για να στείλει σήμα ότι χορτάσαμε και δεν χρειαζόμαστε άλλη ποσότητα.


5) Πίνεις τις θερμίδες;

Εννοείται ότι πίνουμε θερμίδες. Δροσερά κοκτέιλ, μπύρες και πολλά άλλα αλκοολούχα ποτά είναι οι πρωταγωνιστές κάθε καλοκαίρι.

Ο χρυσός κανόνας είναι ο εξής, όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ενα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει αλλά και ζάχαρη.

Μπορούμε να πιούμε μπύρα ή κρασί αλλά όχι σε καθημερινή βάση και σε μεγάλη ποσότητα.


6) Συνεχίζουμε να κινούμαστε.

Τον χειμώνα περνάμε τον χρόνο μας στο γυμναστήριο "χτίζοντας σώμα για παραλία"

Το καλοκαίρι όμως είναι η καλύτερη εποχή για να εντάξουμε την κίνηση στην ημέρα μας.

Κολύμπι, βόλτες, χορός, ρακέτες, beach βόλεϊ, ομαδικές δραστηριότητες με φίλους και οικογένεια, ακόμα και ο χαλαρός περίπατος το απόγευμα.



7) Μην στερείσε τα γλυκά.

Φάε το παγωτό, αλλά μην φας 3 μπάλες. Φάε την πάστα αλλά όχι και την δική σου και του φίλου, κολλητού, συντρόφου σου.

Παν μέτρων άριστον έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και σίγουρα είχαν δίκιο.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να βάλουμε τις συμβουλές αυτές στις αποσκευές και φύγαμε για παραλία!


Καλές βουτιές!



Τάνια Λ.

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

19 views0 comments
bottom of page