top of page
Search

Γιατί κόλλησε η ζυγαριά;


Έρχεται μια περίοδος στην ζωή μας (ή και περισσότερες) που καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πάρει κιλά.

Στην αρχή, χάνουμε πολύ εύκολα, μετά όμως, η ζυγαριά δείχνει να "κολλάει".


Τι φταίει πραγματικά;


1. Ενυδάτωση:

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Η μειωμένη ενυδάτωση μπορεί να κάνει το νούμερο της ζυγαριάς να ανέβει.


Η πρόσληψη υγρών και ηλεκτρολυτών επιδρά θετικά στο βάρος μας.⁣ ⁣⁣⁣Μπορούμε να θέσουμε έναν ημερήσιο στόχο πρόσληψη νερού.

Έχοντας ένα μπουκαλάκι νερό πάντα δίπλα μας ή βάζοντας μια υπενθύμιση στο κινητό, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να φτάσουμε τον ημερήσιο στόχο μας.


Επίσης, καλό είναι να βελτιώσουμε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας -αποφεύγοντας το θαλασσινό αλάτι και χρησιμοποιόντας ροζ αλάτι Ιμαλαΐων (το οποίο συχνά περιέχει υψηλότερα επίπεδα ηλεκτρολυτών όπως κάλιο, μαγνήσιο κλπ).


2. Ύπνος και άγχος: ⁣⁣⁣⁣Ο ύπνος και το άγχος έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο - αυξάνουν και τα δύο την κορτιζόλη, η οποία όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (μας κάνει να πεινάμε περισσότερο) αλλά επίσης προάγει μια ορμόνη που ονομάζεται ADH, η οποία ρυθμίζει την κατακράτηση υγρών (κάνοντάς μας να κρατάμε περισσότερο βάρος νερού). ⁣⁣⁣⁣ Κάνοντας τον ύπνο προτεραιότητα μας, φροντίζοντας για την ποιότητα του. Μια ώρα πριν τον ύπνο, κλείνουμε οποιαδήποτε μορφή τεχνητού φωτός, κοιμόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο και όσο είναι δυνατό, πριν τις 10 το βράδυ.


Μελέτες έχουμε δείξει πως ο ύπνος στα διαστήματα 3 με 5 το πρωί και το απόγευμα είναι ο σημαντικότερος και ο πιο οφέλημος για τον οργανισμό μας, αφού σε εκείνο το χρονικό διάστημα ο εγκέγαλος ξεκουράζεται πραγματικά. ⁣⁣⁣⁣ Όσον αφορά το άγχος, παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες, κάνοντας διαλογισμό, διαβάζοντας ένα βιβλίο και προγραμματίζοντας την ημέρα που έρχεται, μπορεί αν μειωθεί σημαντικά. Το κυριότερο όμως όλων είναι να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε για το μέλλον και μην ζούμε στο παρελθόν.


3. Ορμόνες (για τις γυναίκες). ⁣"Αυτή η περίοδος του μήνα" έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάντληση ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι οποίες επηρεάζουν την κατακράτηση νερού, ενώ αυξάνει επίσης μια χημική ουσία στο σώμα που ονομάζεται προσταγλανδίνες, η οποία επηρεάζει την πέψη (νιώθουμε φουσκωμένες). ⁣⁣⁣⁣ Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι αναπόφευκτα. Μπορούν όμως να μειωθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη, τα τρόφιμα που προκαλούν στομαχικές διαταραχές.


Γιατί δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τον εαυτό μας και να τα παρατάμε; ⁣⁣⁣⁣Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ απλή!

Ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω, είναι η κατακράτηση υγρών. Με άλλα λόγια, το παραπάνω βάρος (και το μεγαλύτερο νούμερο στην ζυγαριά), προκύπτουν απο το βάρος που έχει το νερό στο σώμα μας.

⁣⁣⁣Δεν χρειάζεται λοιπόν ούτε πιο αυστηρή δίαιτα να κάνουμε, ούτε να "λιώσουμε" πάνω στον διάδρομο επειδή ο αριθμός αυτός, δεν είναι λίπος⁣⁣. ⁣⁣⁣⁣

Πρέπει να εμπιστευόμαστε την ζυγαριά με κλειστά μάτια;

Η ζυγαριά, μας δείχνει έναν αριθμό. Δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το λίπος, μυική μάζα, υγρά του σώματος. Δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τις κοινές ζυγαριές του εμπορίου.


Υπάρχει επίσης, η λανθασμένη αντίληψη πως οι ζυγαριές του γυμναστηρίου ή του φαρμακείου είναι οι πιο έμπιστες και οι πιο έγκυρες. Απεναντίας, σε αυτές τις ζυγαριές έχουν ζυγιστεί πολλοί άνθρωποι και τα ελατήρια τους έχουν χαλαρώσει. Αυτό οδηγεί σε λανθασμένες ενδείξεις.


Ο ασφαλέστερος τρόπος να καταλάβουμε αν έχουμε χάσει λίπος (επειδή αυτό είναι το ζητούμενο οταν κάνουμε διατροφή), είναι η λιπομέτρηση, οι μετρήσεις με μεζούρα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και οι φωτογραφίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.




Τανια Λ.

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Personal Trainer.

24 views0 comments
bottom of page