top of page
Search

Tι είναι το Barre? Είναι μπαλέτο; Έχω μπερδευτεί.


Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν τι είναι η πιστοποίηση που πήρα και γιατί είναι τόσο διαδεδομένη στο εξωτερικό.


Σκοπός μου είναι να την κάνω εξίσου δημοφιλή και στην Ελλάδα.

Όσοι έχουν ακούσει για την άσκηση barre, πιστεύουν ότι είναι παρόμοια με το μπαλέτο. Η αλήθεια είναι ότι το νέο είδος εκγύμνασης αυτό, είναι επηρεασμένο από το μπαλέτο αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Το Barre συνδυάζει αρμονικά μπαλέτο, χορό, πιλάτες, γιόγκα και βαράκια.

Εξηγώντας:

  1. Kατά τη διάρκεια των ασκήσεων διατάσεων και προθέρμανσης, το μπαλέτο προσφέρει σταθερότητα και ισορροπία. Στην γυμναστική Barre, χρησιμοποιούμε πέρα από το βάρος του σώματος μας και βαράκια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται περισσότερες ομάδες σώματος ταυτόχρονα, γεγονός που απαιτεί περισσότερη υποστήριξη.

  2. Το μπαλέτο είναι μια χαριτωμένη αλλά σωματικά απαιτητική μορφή χορού. Προέρχεται από το ιταλικό ρήμα «ballare», που σημαίνει «χορεύω». Είναι θεατρικό, με καλά οργανωμένα βήματα και κινήσεις. Εκφράζει συναισθήματα, μια ιστορία, μια διάθεση ή ένα θέμα μέσα από σκηνικά, μουσική και χειρονομίες σώματος. Το Barre βασίζεται σε ασκήσεις μπαλέτου που ενσωματώνουν πιλάτες, γιόγκα και προπόνηση ενδυνάμωσης. Περιλαμβάνει κινήσεις χαμηλής και υψηλής έντασης, προπόνηση με βάρη, συνδυασμένες με μουσική. Κάθε κίνηση στο Barre συμφωνεί με το πόσο αργό ή γρήγορο είναι το beat της μουσικής. Χρησιμοποιούμε ελαφριά και βαριά βαράκια, λάστιχα, μπάλα πιλάτες και φυσικά... Barre (το οριζόντιο κοντάρι που βρίσκεται στα στούντιο μπαλέτου). Στην περίπτωση που κάποιος κάνει γυμναστική από το σπίτι (άλλο ένα θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο), μπορεί να χρησιμοποιήσει μια καρέκλα.

  3. Ενδυναμώνει τόσο ολόκληρο το σώμα αλλά όσο και συνολική μας δύναμη, με τρόπους που λίγες άλλες προπονήσεις μπορούν.

  4. Ο χορός ως προπόνηση δεν είναι κάτι καινούργιο καινούργιο. Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Οι ασκήσεις Βarre όμως είναι ένας σχετικά πρόσφατος τρόπος για να γυμνάσουμε τους μύες μας.

  5. Παρόλο που είναι τόσο έντονη όσο και αποτελεσματική μέθοδος προπόνησης, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία χορού.

  6. Το μπαλέτο απαιτεί μυϊκή δύναμη, συντονισμό και ρυθμό. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές εξασκούν συχνά βασικές κινήσεις και συνδυασμούς όπως κάμψεις, στροφές και διατάσεις. Οι μπάρες μπαλέτου πρέπει να είναι ανθεκτικές και σταθερές για να παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για τους χορευτές μπαλέτου ώστε να τεντώνουν τα πόδια τους.

  7. Τα μαθήματα γυμναστικής Barre παρέχουν μια προπόνηση για όλο το σώμα με έμφαση σε απλές, μεμονωμένες κινήσεις. Επικεντρώνεται περισσότερο στην τόνωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων όπως τα χέρια, οι κοιλιακοί, τα πόδια και τα καθίσματα.

  8. Για να κάνει κάποιος μπαλέτο, πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον από την παιδική του ηλικία. Το Barre από την άλλη, προσελκύει ανθρώπους όλων των επιπέδων fitness και οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν αργά ή να τροποποιήσουν τις κινήσεις τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους για δύναμη και αυξημένη ευελιξία.

  9. Ο απώτερος στόχος του μπαλέτου είναι να μάθει κινήσεις που μπορούν να συνδυαστούν με τη μουσική για να δημιουργήσουν χορό. Το Βarre, παρέχει μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, αλλά δεν χρησιμοποιείται μόνο κυρίως για άσκηση. Ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι ενσωματώνει τη χρήση "ανεβαστικής" μουσικής και συναρπαστικής χορογραφίας, σε αντίθεση με το Pilates, όπου θα βασίζεστε κυρίως στην αναπνοή. Όταν η άσκηση είναι ευχάριστη και διασκεδαστική, οι πιθανότητές σας να τηρήσετε το πρόγραμμα βελτιώνονται δραματικά.

  10. Το Barre είναι ιδανικό για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς επειδή έχει χαμηλή πρόσκρουση. Ειδικά για ηλικιωμένους που διατρέχουν κίνδυνο πτώσεων, το barre μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τη βελτίωση της σταθερότητας και την αποφυγή τραυματισμών.

  11. Πολλά μαθήματα barre μπορούν επίσης να τροποποιηθούν ώστε να είναι κατάλληλα για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό, κάτι που το μπαλέτο από μόνο του, είναι απαγορευτικό.

  12. Οι προπονήσεις Barre είναι επίσης μια καλή επιλογή cross-training για συνδυασμό με άλλες προπονήσεις όπως τρέξιμο, άρση βαρών ή ποδηλασία, επειδή ενισχύουν τους μύες που απαιτούνται για αυτές τις ασκήσεις χωρίς να προκαλούν υπερβολικό άγχος για το σώμα.

  13. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος. Ενώ η γιόγκα ηρεμεί το μυαλό και η Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης (HIIT) μας εκτονώνει, το Βarre είναι κάπου στη μέση καθώς κάθε κίνηση απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο προσοχής για να μας κρατήσει αφοσιωμένους, ώστε να μην χάσουμε κάποια αλλαγή. Καθώς ο εγκέφαλός μας παραμένει έντονα συγκεντρωμένος, είναι σχεδόν σαν μια μορφή διαλογισμού. Μετά το τέλος κάθε προπόνησης, μπορεί να νιώθουμε ανυψωμένοι και ήρεμοι.

  14. Το μπαλέτο έχει τμήματα για αργό αλλά και γρήγορο ρυθμό. Το Βarre εστιάζει σε επαναλήψεις και μυϊκές ομάδες με γρήγορες εναλλαγές ανάμεσα σε αργό και γρήγορο ρυθμό.

  15. Το Βarre περιλαμβάνει τόσο αργές όσο και γρήγορες ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς. Οι αργές ασκήσεις συνήθως γίνονται πρώτα για να τεντώσουν και να ζεστάνουν τους μύες και να επικεντρωθούν στη σωστή φόρμα σώματος. Αντίθετα, οι γρήγορες ασκήσεις προετοιμάζουν τους χορευτές να διατηρούν ακριβή τεχνική μπαλέτου ενώ κινούνται. Κάθε άσκηση εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό: ενδυνάμωση των ποδιών, αύξηση της έκτασης, αύξηση της ευλυγισίας. Όλες οι ασκήσεις έχουν στόχο στην σωστή φόρμα (στάση κορμού, ποδιών και χεριών). Θέλεις να ασκηθείς διατηρώντας την ηρεμία και την κομψότητα μιας μπαλαρίνας; Πριν κάνεις το κλικ να μου στείλεις μήνυμα, ετοιμάσου να ιδρώσεις και να κινηθείς ακούγοντας διασκεδαστική και συναρπαστική μουσική, που θα σε κάνει να θέλεις να επαναλάβεις το πρόγραμμα σύντομα.


Τάνια Λ.

IBFFA Certified Barre Instructor

ISSA Certified Personal Trainer

ISSA Certified Nutritionist

Owner of BE.LIVE.IT Google App& App Store


25 views0 comments
bottom of page