top of page
Search
Writer's pictureΤάνια Λιάκου

Bοήθεια!! Τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο! Τα πάντα για την υπερφαγία.



Τι είναι η υπερφαγία;


Η υπερφαγία είναι η κατανάλωση πραγματικά μεγάλης ποσότητας φαγητού, σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δυσανάλογη με την ηλικία, το ύψος και το φύλο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και αίσθηση του τι καταναλώνεται. Δεν υπάρχει το αίσθημα πείνας και η κατανάλωση τροφής γίνεται ξεκάθαρα για συναισθηματικούς λόγους ( θα φάω μισή τούρτα για να νιώσω καλά).

Υπερφαγία είναι επίσης και το συνεχές <<τσιμπολόγημα>> επειδή το φαγητό υπάρχει συνεχώς στην σκέψη κάποιου. Έτσι, κάποιος τρώει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, για συναισθηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να νιώθει ενοχές και να έχει κακή εικόνα για το σώμα του.

Η διαφορά με την βουλημία είναι στο ότι αυτός που θα φάει πολύ δεν θα επιλέξει να απομακρύνει άμεσα τις θερμίδες που μόλις πήρε αλλά θα καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ ή θα πάει για ύπνο.


Γιατί τρώω τόσο πολύ σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;


Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί.

  1. Βιολογικοί

  2. ψυχολογικοί

  3. κοινωνικοί

  4. ατομικοί

Για παράδειγμα, η σκέψη ότι για να είναι κάποιος/α όμορφος/η πρέπει να είναι αδύνατος. Κάποιος στερείται φαγητό σε σημείο που ξεσπάει και τρώει ότι βρει μπροστά του.

Η γνώμη της κοινωνίας για το ωραίο σώμα και για εσένα προσωπικά <<'Εχω να σε δω καιρό, αδυνάτησες/πάχυνες>>


Άλλοι παράγοντες

  1. συνήθειες της οικογένειας γύρω από το φαγητό

  2. έκφραση συναισθημάτων μόνο μέσω του φαγητού

  3. αδυναμία επίλυσης προβλημάτων (και άρα η μόνη διέξοδος για προσωρινή ικανοποίηση είναι το φαγητό)


Υπερφαγία και τροφές.


Πίτσες, μπέργκερ, τούρτες, παγωτά, αναψυκτικά, πατατάκια ακομά και το αγαπημένο φαγητό κάποιου σαν παιδί ή ένα φαγητό συνδεδεμένο με μια καλή ανάμνηση!

Ποτέ δεν θα φάει κάποιος μια πίτσα, ένα μπέργκερ και επτά μπάλες παγωτό επειδή είναι χαρούμενος.

Στα επεισόδια υπερφαγίας, αυτός που θα φάει, επιλέγει τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Τροφές που θα τον κάνουν να νιώσει καλά επειδή μπορεί να βαριέται, να νιώθει μόνος, στεναχωρημένος, φοβισμένος, να μην έχει αυτοπεποίθηση και άλλα πολλά. Το φαγητό που θα προτιμήσει, είναι κατά βάση αυτό που θα κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ουσίες που θα τον ηρεμήσουν, θα τον κάνουν να νιώσει καλά. Δυστυχώς όμως αυτό το συναίσθημα είναι προσωρινό και δεν διαρκεί πολλή ώρα μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.


Αντιμετώπιση.


Η υπερφαγία είναι διαταραχή. Τόσο αυτή, όσο και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζονται πλέον με ψυχοθεραπεία και ανακουφίζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Σπάνια όμως αναζητείται βοήθεια και οι λόγοι είναι:

  1. δυσκολία του ατόμου να παραδεχτεί και να αντιμετωπίσει τη διαταραχή

  2. άγνοια

  3. ντροπή

Η αναγνώριση του προβλήματος, η αναζήτηση βοήθειας αρχικά απο ψυχοθεραπευτή και έπειτα απο διατροφολόγο είναι τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας.

Μέσα απο την ψυχοθεραπεία, θα καταλάβει το άτομο ποια είναι η πραγματική εικόνα και αντίληψη για τον εαυτό του, την αυτοεκτίμηση του, το βάρος του. Θα καταλάβει ποια είναι η εικόνα του σε σχέση με τον περίγυρο του. 'Ισως νιώθει μόνος, χωρίς φίλους, ενώ είναι περιτρυγιρισμένος απο δέκα άτομα.

Κλείνοντας, η υπερφαγία δεν είναι κάτι ντροπιαστικό αλλά ένα σημάδι ότι κάτι μας λέιπει. Μην κρύβεστε πίσω απο την τηλεόραση με το παγωτό στο χέρι! Πιστέψτε στον εαυτό σας και ζήστε όπως θέλετε εσεις!


Τάνια Λ.

lSSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.


27 views0 comments

Commentaires


bottom of page