top of page
Search

Φυλλικό (ή φολικό) οξύ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.


Προσπαθείς να συλλάβεις ή είσαι ήδη έγκυος; Τότε, σίγουρα έχεις ακούσει για το φολικό οξύ και πιθανότατα λαμβάνεις καθημερινά. Γνωρίζεις όμως πώς το φολικό οξύ ωφελεί τόσο εσένα, όσο και το έμβρυό μέσα σου;



Τι είναι το φολικό οξύ;


Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη που χρειάζεται κάθε κύτταρο στο σώμα σας για υγιή ανάπτυξη. Εάν η λήψη του γίνει πριν από την εγκυμοσύνη και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μωρού σας από γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, που ονομάζονται ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.


Ο νευρικός σωλήνας είναι το τμήμα ενός αναπτυσσόμενου μωρού που γίνεται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Τα NTD συμβαίνουν τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, προτού αντιληφθείς ότι είσαι έγκυος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετό φολικό οξύ στο σώμα σου πριν μείνεις έγκυος.


Οι NTD επηρεάζουν περίπου 3.000 εγκυμοσύνες κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν όλες οι γυναίκες λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (ονομάζεται επίσης mcg) φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν μείνουν έγκυες και κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης (12 εβδομάδες), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη έως και 70% των περιστατικών. Επειδή σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, όλες οι γυναίκες που μπορούν να κυοφορήσουν θα πρέπει να λαμβάνουν φολικό οξύ κάθε μέρα.



Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών στο στόμα ενός μωρού που ονομάζονται "σχιστία χείλους και υπερώας". Το σχιστό χείλος είναι ένα γενετικό ελάττωμα κατά το οποίο το άνω χείλος του μωρού δεν σχηματίζεται εντελώς και έχει ένα άνοιγμα μέσα του.



Πώς μπορείς να λάβεις αρκετό φολικό οξύ;


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λάβεις αρκετό φολικό οξύ:


  1. Λαμβάνοντας μια βιταμίνη που περιέχει φολικό οξύ

  2. Κατανάλωση τροφών με φυλλικό οξύ από ποικίλη διατροφή

  3. Τρώγοντας ενισχυμένα τρόφιμα

  4. Λήψη συνδυασμού και των δύο: λήψη μιας βιταμίνης που περιέχει φολικό οξύ και κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφών


Πόσο φολικό οξύ χρειάζεσαι;


Τι πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τη λήψη φυλλικού οξέος για την πρόληψη των NTD:


Για να βοηθήσεις στην πρόληψη των NTD για το μωρό σου, πάρε ένα συμπλήρωμα βιταμινών με 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν μείνετε έγκυος. Ξεκίνα να παίρνεις 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα, για τουλάχιστον 1 μήνα πριν την εγκυμοσύνη έως τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.


Το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος σας μπορεί να είναι:


  1. Μια πολυβιταμίνη. Αυτό είναι ένα χάπι που περιέχει πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να παραμείνει υγιές.

  2. Μια προγεννητική βιταμίνη. Αυτή είναι μια πολυβιταμίνη φτιαγμένη για έγκυες γυναίκες. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας δώσει μια συνταγή για προγεννητικές βιταμίνες ή μπορείτε να τις πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή.

  3. Ένα συμπλήρωμα που περιέχει μόνο φολικό οξύ


Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών με 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα, ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λάβετε μια προγεννητική βιταμίνη κάθε μέρα που περιέχει 600 mcg φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ λειτουργεί μόνο για την πρόληψη των NTD πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Αργότερα στην εγκυμοσύνη, χρειάζεστε 600 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα για να βοηθήσετε το μωρό σας να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.



Γυναίκες σε υψηλό κίνδυνο για NTD.


Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσετε μωρό με NTD, πάρτε 4.000 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα. Ξεκινήστε να παίρνετε 4.000 mcg φυλλικού οξέος 3 μήνες πριν μείνετε έγκυος έως τις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Είστε σε υψηλό κίνδυνο εάν:


  1. Είχατε ένα μωρό με NTD στο παρελθόν.

  2. Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε NTD.

  3. Ο σύντροφός σας έχει ένα παιδί με NTD.


Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 4.000 mcg φυλλικού οξέος πριν και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αποκτήσετε άλλο μωρό με NTD κατά περίπου 70%. Ρωτήστε τον γιατρό σας πώς να πάρετε με ασφάλεια τέτοια ποσότητα φολικού οξέως. Δεν είναι ασφαλές να παίρνετε πολλές πολυβιταμίνες ή προγεννητικές βιταμίνες, καθώς μπορείτε να πάρετε πάρα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο για να λάβετε τη σωστή ποσότητα φολικού οξέος.



Πώς μπορείτε να πάρετε φολικό οξύ από τα τρόφιμα;


Μπορείτε να πάρετε φολικό οξύ από τα τρόφιμα. Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για να δείτε πόσο φυλλικό οξύ λαμβάνετε σε κάθε μερίδα. Αναζητήστε τη λέξη «ενισχυμένο» ή «εμπλουτισμένο» στις ετικέτες τροφίμων όπως:


  1. Ψωμί

  2. Πρωινό δημητριακών

  3. Καλαμποκάλευρο

  4. Αλεύρι

  5. Ζυμαρικά

  6. Προϊόντα που παρασκευάζονται από ένα είδος αλεύρου που ονομάζεται μασά καλαμποκιού, όπως τορτίγια, τσιπς τορτίγια, κοχύλια τάκο, ταμάλες και πούπους

  7. Άσπρο ρύζι


Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος.


  1. Φασόλια, όπως φακές, φασόλια και μαύρα φασόλια

  2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι Romaine

  3. Σπαράγγια

  4. Μπρόκολο

  5. Φιστίκια (Αλλά μην τα τρώτε εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια.)

  6. Εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ

  7. Χυμός πορτοκαλιού (ο καλύτερος είναι ο φυσικός χυμός 100%. Αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα χυμού ισούται με μια μερίδα φρούτου.)


Είναι δύσκολο να λάβετε όλο το φολικό οξύ που χρειάζεστε από τα τρόφιμα. Ακόμα κι αν τρώτε τροφές που περιέχουν φολικό οξύ, πάρτε και το συμπλήρωμα βιταμινών σας κάθε μέρα.



Πώς διαβάζετε μια ετικέτα προϊόντος για να δείτε πόσο φολικό οξύ περιέχει ένα συμπλήρωμα βιταμινών;


Για να διαπιστώσεις εάν ένα συμπλήρωμα βιταμινών περιέχει φολικό οξύ, έλεγξε την ετικέτα στο πίσω μέρος της φιάλης. Αναζήτησε τη λέξη "φυλλικό οξύ" ώστε να διαπιστώσεις πέρα των άλλων:


  1. Μέγεθος σερβιρίσματος. Μία πολυβιταμίνη είναι συνήθως μία μερίδα.

  2. Μερίδες ανά δοχείο. Αυτό δείχνει πόσες μερίδες υπάρχουν σε ένα μπουκάλι πολυβιταμινών.

  3. Θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, σε κάθε μερίδα

  4. Ημερήσια αξία (ονομάζεται επίσης DV) μιας μερίδας. DV είναι η ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού σε μια μερίδα. Για παράδειγμα, εάν η DV του φολικού οξέος σε μια πολυβιταμίνη είναι 50%, αυτή η πολυβιταμίνη σας δίνει το 50% (το μισό), του φολικού οξέος που χρειάζεστε κάθε μέρα.

  5. Οι ετικέτες των συμπληρωμάτων βιταμινών αναγράφουν τώρα "mcg DFE φυλλικού οξέος", που σημαίνει διαιτητικό ισοδύναμο φυλλικού οξέος. Είναι η ποσότητα φυλλικού οξέος που απορροφά το σώμα σας. Εάν μια μερίδα έχει λιγότερο από 400 mcg DFE φυλλικού οξέος, χρειάζεστε περισσότερες από μία μερίδες για να λαμβάνετε όλο το φολικό οξύ που χρειάζεστε κάθε μέρα.

  6. Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν αναφέρουν πάντα την ποσότητα φυλλικού οξέος στο προϊόν. Οι νεότερες ετικέτες τροφίμων που αναφέρουν το φολικό οξύ θα αναφέρουν mcg DFE φυλλικού οξέος, όπως και για τα συμπληρώματα βιταμινών.



Εάν έχετε μια παραλλαγή MTHFR, μπορεί η λήψη φυλλικού οξέος να βοηθήσει στην πρόληψη των NTD στο μωρό σας;


Ναί. Εάν έχεις μια παραλλαγή MTHFR, η λήψη 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του NTDS στο μωρό σου.

Το MTHFR σημαίνει μεθυλενοτετραϋδροφολική αναγωγάση. Εάν γνωρίζεις ότι έχεις μια παραλλαγή MTHFR ή νομίζεις ότι υπάρχει στην οικογένειά σου (είναι κληρονομικό), μίλα με τον γιατρό σου.

Μπορεί να θέλει να σε εξετάσει, εάν έχεις υψηλά επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα σας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Η υπερβολική ποσότητα ομοκυστεΐνης στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, θρομβώσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορείς να μάθεις τα επίπεδα ομοκυστεΐνης σας με μια εξέταση αίματος.

Εάν το επίπεδό είναι υψηλό, μπορείς να κάνεις μια γενετική εξέταση ώστε να δείτε εάν έχεις παραλλαγή MTHFR. Ένα γενετικό τεστ αναζητά αλλαγές στα γονίδια που μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.


Ίσως να έχεις ακούσει πως δεν πρέπει να παίρνεις φολικό οξύ εάν έχεις την παραλλαγή MTHFR επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και το μωρό να έχει προβλήματα υγείας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ονομάζονται επίσης CDC) συνιστούν σε όλες τις γυναίκες να λαμβάνουν 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, εαν υπάρχει μια παραλλαγή MTHFR, μιλήσε στον γιατρό σου.



Aυτές, και πολλές άλλες πληροφορίες, σχετικά με την διατροφή στην εγκυμοσύνη, είναι διαθέσιμες στο νέο ebook, σε ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά, διαθέσιμο εδώ: https://www.taniastouchofhealth.com/category/all-products




Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

20 views0 comments

コメント


bottom of page