top of page
Search

Παιδί, σχολείο και ζάχαρη. Πως η ζάχαρη επηρεάζει την πρόοδο του παιδιού στο σχολείο;
Όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνει το παιδί μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις καθημερινές, σχολικές υποχρεώσεις του.


Η παραπάνω φράση, όσο στερεότυπη ακούγεται, τόσο αληθινή είναι. Εξηγώντας, ο οργανισμός του ανθρώπου και τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται από ινσουλίνη η οποία, βοηθά την είσοδο γλυκόζης στα κύτταρα, διασφαλίζοντας την επαρκή προμήθεια σε ενέργεια.


Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα λίπους και ζάχαρης, υστερεί τις ικανότητες μνήμης και εκμάθησης νέων πραγμάτων ή απόκτησης νέων γνώσεων, συγκριτικά με μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ινσουλινοαντίστασης («αντίσταση» των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης.)Πως όμως η ζάχαρη επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου;

 1. Μετά την κατανάλωση ζάχαρης, ο οργανισμός του ανθρώπου βρίσκεται σε επαγρύπνηση για περίπου 20 λεπτά. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η συγκέντρωση είναι δυσκολότερη, συγκριτικά με το διάστημα πριν την κατανάλωση ζάχαρης και το άτομο αποσπά την προσοχή του από αυτό που κάνει, ευκολότερα.

 2. Στο διάστημα των 20 λεπτών, παρατηρείται εκδήλωση χαράς και υπερκινητικότητας. Μετά τα 20 λεπτά όμως, υπάρχει αλλαγή στην διάθεση με περισσότερα νεύρα και αδιαφορία, λόγω της ντοπαμίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

 3. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει την λειτουργία του και την ικανότητα του να συγκρατήσει μια νέα πληροφορία ή να κάνει κτήμα του (να αποστηθίσει) μια άλλη. Έρευνες σε πανεπιστήμιο της Αμερικής έδειξαν την σύνδεση της Νόσου Alzheimer’s με την ζάχαρη.

 4. Η κακή διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους. Προσπαθήστε να έχετε διαθέσιμα για το παιδί, εύκολα σνακ που θα εκτοξεύσουν την σεροτονίνη στα ύψη (= εξισορροπεί τα επίπεδα διάθεσης), όπως καρύδια, αβοκάντο, μούρα.

 5. Αλλαγές στην προσωπικότητα παρατηρούνται λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου. Δύο βασικές χημικές ουσίες διατηρούν υπό έλεγχο τα συναισθήματά μας: τη βιταμίνη Β και το χρώμιο. Η κακή διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, μπλοκάρουν αυτές τις χημικές ουσίες και να οδηγούν σε αχαρακτήριστα ξεσπάσματα ευερεθιστότητας και επιθετικότητας.

 6. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ντοπαμίνης, κάτι που με τη σειρά του κάνει τον άνθρωπο να θέλει να καταναλώσει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες . Καθώς τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται και στη συνέχεια μειώνονται, η επιθυμία για μεγαλύτερη ποσότητα, αυξάνεται (με σκοπό να βελτιωθεί και πάλι η διάθεση). Αυτό, συμβάλλει αρνητικά, τόσο στην ανάπτυξη του παιδιού (υγιή οστά και σώμα δίχως σπλαχνικό λίπος και παραπάνω κιλά) αλλά και στην αδυναμία συγκέντρωσης του εγκεφάλου.

 7. Η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να επιτίθενται στα βακτήρια, υπεύθυνα για γρίπες και ιώσεις. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας, αλλάζοντας τις επιλογές πρωινού και σνακ.


Τι να επιλέξω αντί της ζάχαρης;

 1. ξηρούς καρπούς

 2. φρούτα

 3. μαύρη σοκολάτα

 4. τσιπς γκυκοπατάτας με λίγο χοντρό αλάτι (κόψτε την γλυκοπατάτα σε λεπτές φέτες και έπειτα ψήστε στον φούρνο, σε λαδόκολλα). Το παιδί θα λατρέψει την γλυκιά τους γεύση

 5. μέλιΠερισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο E-book με τίτλο " Η διατροφή στο σχολείο", διαθέσιμο https://www.taniastouchofhealth.com/category/all-products .

Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

8 views0 comments

Comments


bottom of page