top of page
Search

Παιδί, σχολείο και ζάχαρη. Πως η ζάχαρη επηρεάζει την πρόοδο του παιδιού στο σχολείο;
Ο οργανισμός του ανθρώπου και τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται απο την ινσολίνη. Η ινσουλίνη βοηθά στην είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, διασφαλίζοντας την επαρκή προμήθεια σε ενέργεια.

Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα λίπους και ζάχαρης, υστερεί τις ικανότητες μνήμης και εκμάθησης νέων πραγμάτων ή απόκτησης νέων γνώσεων, συγκριτικά με μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ινσουλινοαντίστασης («αντίσταση» των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης.)

Έχετε σαν χρυσό κανόνα πως όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνει το παιδί μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις καθημερινές, σχολικές υποχρεώσεις του.


Πως η ζάχαρη επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου;

 1. Μετά την κατανάλωση ζάχαρης, ο οργανισμός του ανθρώπου βρίσκεται σε επαγρύπνηση για περίπου 20 λεπτά. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η συγκέντωση είναι δυσκολότερη συγκριτικά με το διαστήμα πριν την κατανάλωση ζάχαρης και το άτομο αποσπά την προσοχή του απο αυτό που κάνει, ευκολότερα.

 2. Στο διάστημα των 20 λεπτών, παρατηρείται μια εκδήλωση χαράς και υπερκινητικότητας. Μετά το πέρας όμως αυτού του διαστήματος, υπάρχει αλλαγή στην διάθεση με περισσότερα νεύρα, αδιαφορία, λόγω της ντοπαμίνης. Η ζάχαρη επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή αυτό (ο οποίος ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου) και τον ανατρέπει.

 3. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει στην λειτουργία του και στην ικανότητα του να συγκρατήσει μια νέα πληροφορία ή να κάνει κτήμα του (να αποστηθήσει) μια άλλη. Έρευνες σε πανεπιστήμιο της Αμερικής έδειξαν την σύνδεση της Νόσου Alzheimer’s με την ζάχαρη.

 4. Η κακή διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Προσπάθησε να έχεις διαθέσιμα για το παιδί εύκολα σνακ που θα εκτοξεύσουν την σεροτονίνη στα ύψη (= εξισορροπεί τα επίπεδα διάθεσης), όπως καρύδια, αβοκάντο, μούρα.

 5. Αλλαγές στην προσωπικότητα παρατηρούνται λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου. Δύο βασικές χημικές ουσίες διατηρούν υπό έλεγχο τα συναισθήματά μας: τη βιταμίνη Β και το χρώμιο. Η κακή διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, μπλοκάρουν αυτές τις χημικές ουσίες και να οδηγούν σε αχαρακτήριστα ξεσπάσματα ευερεθιστότητας και επιθετικότητας.

 6. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, κάτι που με τη σειρά του κάνει τον άνθρωπο να θέλει να καταναλώσει ακόμη περισσότερο. Καθώς τα επίπεδα ενέργειάς αυξάνονται και έπειτα πέφτουν, η επιθυμία για μεγαλύτερη ποσότητα, αυξάνεται (με σκοπό να βελτιωθεί και πάλι η διάθεση). Αυτό, συμβάλλει αρνητικά τόσο στην ανάπτηξη του παιδιού (υγιή οστά και σώμα δίχως σπλαχνικό λίπος και παραπάνω κιλά) αλλά και στην αδυναμία του εγκεφάλου στο να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει.

 7. Η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να επιτίθενται στα βακτήρια, υπεύθυνα για γρίπες και ιώσεις. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας, αλλάζοντας τις επιλογές πρωινού και σνακ.

Τι να επιλέξω αντί της ζάχαρης;

 1. ξηρούς καρπούς

 2. φρούτα

 3. μαύρη σοκολάτα

 4. τσιπς γκυκοπατάτας με λίγο χοντρό αλάτι (κόψτε την γλυκοπατάτα σε λεπτές φέτες και έπειτα ψήστε στον φούρνο, σε λαδόκολλα). Το παιδί θα λατρέψει την γλυκιά τους γεύση

 5. μέλιΧρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια;

Επικοινώνησε μαζί μου άμεσα.


Τάνια Λ.

Διαπιστευμένη ISSA Διατροφολόγος

Διπαιστευμένη ΙSSA Personal Trainer.

21 views0 comments
bottom of page