top of page
Search

Μωβ πατάτες. Τι είναι; Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά τους και πως διαφέρουν από τις κλασικές πατάτες;H μωβ πατάτα δεν είναι γνωστή στη χώρα μας, μιας που δεν παράγεται εδώ. Τα οφέλη της όμως αξίζει να γίνουν γνωστά και με την πρώτη ευκαιρία που δείτε αυτό το μοναδικό προϊόν μπροστά σας να το αγοράσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.


Πέρα από το όμορφο της χρώμα, αυτό το ζωντανό λαχανικό είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία, από την καταπολέμηση της φλεγμονής μέχρι την προστασία της καρδιάς!


Το χρώμα δεν κάνει απλά το φαγητό ευπαρουσίαστο μιας που ταυτόχρονα υποδηλώνει τη διατροφική του δύναμη. Το μωβ είναι πανίσχυρο και προέρχεται από τις ανθοκυανίνες—τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Η χρωστική ουσία παράγει κόκκινες, μπλε και βιολετί τροφές (όπως τα σπαράγγια και οι ντομάτες), ανάλογα με τον τύπο της ανθοκυανίνης (υπάρχουν εκατοντάδες). Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στις μωβ γλυκοπατάτες, ειδικότερα, καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στην Αμερική. Επίσης, όταν πρόκειται για αντιοξειδωτικά, συνήθως όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα, τόσο το καλύτερο. Οι μωβ πατάτες είναι γεμάτες ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών.


Διατροφική Αξία.


Οι μοβ πατάτες, γνωστές και ως μωβ γλυκοπατάτες, έχουν πολλά διατροφικά στοιχεία. Εκτός από αντιοξειδωτικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς. Η διατροφή για μια μέτρια ψητή μοβ πατάτα είναι η εξής:


151 θερμίδες

4 g πρωτεΐνη

0 γρ λιπαρά

34 γρ υδατάνθρακες

3 γρ φυτικές ίνες

943 mg κάλιο (20% Ημερήσια Αξία)

22 mg βιταμίνης C


Μπορεί ο τρόπος μαγειρέματος να επηρεάσει τα οφέλη για εμάς;


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύετε το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τα αντιοξειδωτικά επίπεδα του προϊόντος.

Σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν τι σημαίνει αυτό ειδικά για τις μωβ πατάτες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες αντιοξειδωτικών προήλθαν από:

  1. το τηγάνισμα (60%)

  2. το ψήσιμο (22%),

  3. το φούρνο μικροκυμάτων (6%)

  4. το βράσιμο (8%)

Είναι ενδιαφέρον ότι το τηγάνισμα στον αέρα έδειξε αύξηση 31% στα διαθέσιμα αντιοξειδωτικά.


Υγιής καρδιά.


Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μεταφράζεται σε εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, διερεύνησε πώς η κατανάλωση 106 γρ. μωβ πατάτας ημερησίως βελτίωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων και αύξησε σημαντικά τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν την υπέρταση, σε σύγκριση με ένα κοινό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.


Σε μια άλλη έρευνα, άτομα διαχωρισμένα σε 2 ομάδες κατανάλωσαν η μια μόνο μωβ πατάτες και η άλλη μόνο λευκές. Μετά από δύο εβδομάδες, η αρτηριακή πίεση βελτιώθηκε σημαντικά για όσους έτρωγαν μωβ πατάτες σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν λευκές πατάτες.


Καταπολεμά το φούσκωμα.


Μπορούν οι μοβ πατάτες να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του φουσκώματος;

Μελέτες έδειξαν πως όταν η μωβ πατάτα αναμειγνύεται με τη λευκή, επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα μας, λειτουργεί θετικά σε όργανα όπως το

συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στη μείωση του βάρους και βελτιώνει τη πέψη ακόμα και 4 ώρες μετά το γεύμα.


Καταπολεμά τον καρκίνο.


Ο τύπος των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών ενώσεων στις μωβ πατάτες έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη του 2015 στο The Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι η ψημένη μοβ πατάτα και το εκχύλισμα μωβ πατάτας επιβράδυναν έναν από τους ρυθμιστές για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου (που ονομάζεται βήτα-κατενίνη) και ανέστειλαν τον σχηματισμό πολλών από τα επικίνδυνα υποπροϊόντα του.

Μερικοί από τους ίδιους ερευνητές έκαναν μια παρόμοια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, επίσης στο The Journal of Nutritional Biochemistry, και διαπίστωσαν ότι οι μωβ πατάτες καταστέλλουν την ιντερλευκίνη-6, έναν βασικό ρυθμιστή της χρόνιας φλεγμονής του εντέρου και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για τη μελλοντική θεραπεία αυτού του κοινού τύπου καρκίνου.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 στο Oncology Reports βρήκε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τις ανθοκυανίνες της μωβ πατάτας στη στόχευση και την καταστολή των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης. Αν και οι πατάτες δεν υποκαθιστούν τη θεραπεία, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις τους δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αναστολή της ανάπτυξης πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων.


Επίλογος.


Οι μοβ πατάτες έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Υπάρχουν πολλοί επιτακτικοί λόγοι για να βάλετε αυτές τις ομορφιές με έντονα χρώματα στο πιάτο σας.Χρειάζεσαι βοήθεια για απώλεια βάρους ή για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες;

Θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσεις μαζί μου.Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

17 views0 comments

コメント


bottom of page