Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να περιορίσουν την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να μειώσετε όσο περισσότερο μπορείτε, επειδή ακόμη και μικρότερες ποσότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μωρό σας.
Μπορούν οι έγκυες να πίνουν καφέ;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να πίνουν καφέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε την κατανάλωση του καφέ και της καφεΐνης συνολικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και το μωρό σας με τρόπους που δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι.
Πόση καφεΐνη είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αν και η επίσημη σύσταση είναι 200 mg ή λιγότερο την ημέρα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους.
Mελέτες είχαν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 200 mg την ημέρα) με μικρότερα, για την ηλικία κύησης, μωρά ή με κίνδυνο για ενδομήτριο περιορισμό ανάπτυξης (IUGR).
Ωστόσο, ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι γυναίκες που έπιναν λιγότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - μόλις μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα -
είχαν ελαφρώς μικρότερα μωρά από όσες δεν έπιναν καφεΐνη.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα και τον πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την παροχή αίματος στο έμβρυο και να εμποδίσει την ανάπτυξη.
Σημείωσαν επίσης πως η καφεΐνη θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις ορμόνες του στρες του εμβρύου, θέτοντας τα βρέφη σε κίνδυνο για ταχεία αύξηση βάρους μετά τη γέννηση και για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.
Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης στην εγκυμοσύνη (λιγότερο από 200 mg την ημέρα) και προβλημάτων όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, το IUGR, η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι θετική από τους περισσότερους μαιευτήρες και μαίες. Μιας που οι απόψεις είναι διφορούμενες περιορίστε την καφεΐνη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμείνετε εντός του συνιστώμενου ορίου των 200 mg την ημέρα.
Επιδράσεις της καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη.
Όταν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, η καφεΐνη διασχίζει τον πλακούντα στο αμνιακό υγρό και στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας. Το σώμα σας μεταβολίζει και απαλλάσσει την καφεΐνη. Το σώμα του μωρού όμως εξακολουθεί να αναπτύσσεται και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την καφεΐνη με αποτέλεσμα να εκτίθεται στις επιδράσεις της καφεΐνης για πολύ περισσότερο από εσάς.
Η καφεΐνη είναι διεγερτική, επομένως μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση.
Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε νευρικότητα και να σας προκαλέσει αϋπνία.
Μπορεί επίσης να επιδεινώσει προβλήματα εγκυμοσύνης, όπως καούρα και συχνοουρία.
Τα αποτελέσματα της καφεΐνης μπορεί να είναι πιο αισθητά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανότητα του σώματός σας να διασπά την καφεΐνη επιβραδύνεται, έτσι καταλήγετε με υψηλότερο επίπεδο της στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, χρειάζεται σχεδόν διπλάσιος χρόνος για να καθαρίσετε την καφεΐνη από το σώμα σας από ότι όταν δεν είστε έγκυος.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, διαρκεί σχεδόν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι περισσότερη καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στο μωρό σας, το οποίο δεν μπορεί να την επεξεργαστεί αποτελεσματικά.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να μειώσετε τον καφέ και το τσάι, είτε είναι καφεϊνούχα είτε όχι. Αυτά τα ποτά περιέχουν ενώσεις που δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Εάν πίνετε καφέ ή τσάι, πιείτε το μεταξύ των γευμάτων, ώστε να έχει μικρότερη επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου σας.
Αναρωτιέστε πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας συνήθεια καφεΐνης; Εξαρτάται. Κάποια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να περάσει στο μωρό σας στο μητρικό γάλα, γι' αυτό είναι επίσης καλή ιδέα να περιορίσετε την καφεΐνη εάν θηλάζετε, ειδικά τους πρώτους μήνες.
Τρόποι για να μειώσετε την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν και υπάρχουν καλοί λόγοι για να μειώσετε την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι πάντα εύκολο. Η επιθυμία σας για ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όταν εμφανίζεται η πρωινή ναυτία, για να επιστρέψει με πλήρη δύναμη αργότερα στην εγκυμοσύνη. Εναλλακτικά, μπορεί πάντα να λαχταράτε για τις συνηθισμένες καφεϊνούχες παραλαβές σας. Εξετάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια εγκυμοσύνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
Μειώστε τον καφέ, σταδιακά - Εάν είστε αφοσιωμένος λάτρης του καφέ, λάτρης του τσαγιού ή λάτρης της κόλα, η απόσυρση της καφεΐνης πιθανότατα δεν θα είναι εύκολη. Για να μειώσετε τα συμπτώματα - που μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και λήθαργο - υποχωρήστε σταδιακά (αλλά βάλτε κάτω από αυτό το ημερήσιο όριο των 200 mg το συντομότερο δυνατό).
Δοκιμάστε μείγματα για λιγότερη καφεΐνη - Μπορείτε να ξεκινήσετε αναμειγνύοντας ντεκαφεϊνέ με τον κανονικό σας καφέ, αυξάνοντας σταδιακά την αναλογία ντεκαφεϊνέ προς καφεΐνη. Ή χρησιμοποιήστε περισσότερο γάλα και λιγότερο καφέ.
Στο σπίτι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα αλεσμένου καφέ (ή φύλλα τσαγιού) ή να παρασκευάσετε για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αφήνοντας ένα φακελάκι τσαγιού να βράσει μόνο ένα λεπτό αντί για πέντε, μειώνει την καφεΐνη κατά το ήμισυ.
Μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ - Σκεφτείτε να κάνετε τη μετάβαση, τουλάχιστον για το δεύτερο φλιτζάνι καφέ ή τσάι. (Τα ποτά χωρίς καφεΐνη μπορεί να περιέχουν λίγη καφεΐνη, αλλά συνήθως είναι μικρή.)
Αναζητήστε άλλες πηγές ενέργειας - Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κοιμάστε πολύ τη νύχτα, να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και να ξεκουράζεστε όλη την ημέρα όταν μπορείτε.
Τρώτε καλά και ασκείστε – ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να σας δώσει ώθηση ενέργειας. Αν και τα αφεψήματα από βότανα συχνά δεν περιέχουν καφεΐνη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα πιείτε. Ένα φλιτζάνι τσάι μέντας ή τζίντζερ είναι καλό, αλλά ορισμένα αφεψήματα από βότανα δεν είναι ασφαλή για εγκυμοσύνη.
Βρείτε όλες τις ωφέλιμες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα ηλεκτρονικά βιβλία μου «Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη» διαθέσιμα στη διεύθυνση:
Tania L.
EasyFit Rehab Instructor
IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal
Barre Eclipse Instructor
ISSA Certified Nutritionist
ISSA Certified Personal Trainer.
Comments