top of page
Search

Ζάχαρη, εγκυμοσύνη και συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση. Υπάρχουν κίνδυνοι λόγω υπερκατανάλωσης;

Updated: Oct 11, 2023Πως η ζάχαρη επηρεάζει την μανούλα; Επηρεάζεται ταυτόχρονα και το έμβρυο; Πόση είναι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση; Είναι προτιμότερη η αποφυγή της ζάχαρης κατά την διάρκεια της κύησης;


Τα γλυκά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ο λόγος είναι πως περιέχουν αρκετή ζάχαρη, πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή διατροφική αξία.Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνη


1. Στιγμιαία ενέργεια- μεγαλύτερη κόπωση.

Η ζάχαρη, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γρηγορότερη παραγωγή ινσουλίνης και άρα στιγμιαία παραγωγή ενέργειας (διάρκειας 20 λεπτών περίπου). Με το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος, η κυοφορούσα νιώθει απότομη πτώση και μεγαλύτερη εξάντληση στο τέλος της ημέρας.


2. Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, παιδικής παχυσαρκείας εμβρύου.


Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει το παιδί προβλήματα παχυσαρκίας μεγαλώνοντας, καθώς από την μήτρα εθίζεται στη ζάχαρη.


3. Επηρεάζεται η μελλοντική λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού.


Μελέτη που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, έδειξε πως επιπτώσεις μπορούν να ξεκινήσουν πολύ πριν από τη γέννηση του μωρού, εξαιτίας των διατροφικών συνηθειών της μητέρας, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Παρατηρήθηκε πως το πρόβλημα διογκώθηκε, όταν η έγκυος έκανε υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τις εγκύους να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Τα διαιτολόγια περιείχαν, μεταξύ άλλων, ξεχωριστές ερωτήσεις για την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, λάιτ αναψυκτικών, φρουτοχυμών χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φρουτοποτών, σκέτου νερού και φρούτων.

Επιπλέον, η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη βοηθά να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, κάτι που συμβάλλει στην υγιή αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή, πλούσια σε προϊόντα με ζάχαρη είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με φτωχότερες νοητικές δεξιότητες.

Στις δεξιότητες που πλήττονται συμπεριλαμβάνεται η μη-λεκτική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η λεκτική μνήμη.

Μειωμένες νοητικές δεξιότητες παρατηρήθηκαν και όταν τα παιδιά είχαν γεννηθεί από μητέρες που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης (λάιτ). Άρα, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά πως η ζάχαρη έχει την ίδια δράση, είτε πρόκειται για προϊόντα light ή μη.

Αντιθέτως, η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων σχετίσθηκε με καλύτερες οπτικοκινητικές δεξιότητες και λεκτική ευφυΐα.


Πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα;


Είναι καλό, τα σάκχαρα να μην υπερβαίνουν το 5% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνετε την ημέρα. Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες δεν πρέπει να προσλαμβάνουν πάνω από 30g την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με επτά περίπου κουταλάκια ζάχαρης.

Προτιμήστε τα φυσικά γλυκαντικά όπως είναι το μέλι ή ακόμα καλύτερα, ένα φρούτο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γλυκιά γεύση θα έχουν!


Πόση ζάχαρη μπορεί να καταναλώνει το παιδί στο μέλλον και σε ποια ηλικία;


Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για την ζάχαρη, τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου πρόσθετη ζάχαρη κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους.

Στη συνέχεια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 25 γραμμάρια (ή έξι κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη την ημέρα.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ εύκολο να υπερβεί ένα παιδί αυτό το όριο. Και αυτό, διότι πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει και σε τρόφιμα που μοιάζουν καθ’ όλα υγιεινά, όπως τα γιαούρτια φρούτων, τα φρουτοποτά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόμα και το μαύρο ψωμί ή οι φρυγανιές.

Γι’ αυτό είναι πάντοτε καλή ιδέα να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων αναζητώντας την ένδειξη «ζάχαρη» στα συστατικά και «σάκχαρα» στον πίνακα της θρεπτικής αξίας.

Πολλοί φρουτοχυμοί, ακόμα κι αν είναι φυσικοί χυμοί, περιέχουν υπερβολικά πολλά σάκχαρα. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι χυμός από συμπυκνωμένα φρούτα μπορεί να περιέχει όσα σάκχαρα περιέχει και ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη.


Τι ακριβώς ισχύει για τα φρούτα;


Τα φυσικά σάκχαρα, που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο όριο ζάχαρης. Τα φρέσκα φρούτα πρέπει να αποτελούν τμήμα της υγιεινής διατροφής ενός παιδιού, χρησιμεύοντας ακόμα και ως υποκατάστατο των γλυκισμάτων με ζάχαρη.

Μελέτη έδειξε ότι τα φυσικά σάκχαρα συμβάλουν θετικά στη νοητική λειτουργία των παιδιών, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, διαιτητικές (φυτικές) ίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται με σταθερό ρυθμό ο οργανισμός με ενέργεια και να ρυθμίζεται καλύτερα το σωματικό βάρος.Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή στην κύηση, είναι διαθέσιμες στο ebook " H διατροφή στην κύηση". Μπορέιτε να κάνετε το βιβλίο δικό σας, πατώντας στο https://www.taniastouchofhealth.com/category/all-products


Για περισσότερες πληροφορίες, είμαι στη διάθεση σας.Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

12 views0 comments

Comentários


bottom of page