top of page
Search

Εγκυμοσύνη και ψυχική υγεία. 8 τρόποι να σε φροντίσεις&γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγειά.



Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος για πολλές μέλλουσες μητέρες – αλλά πολύ συχνά, είναι επίσης μια βαθιά προκλητική περίοδος για την ψυχική τους υγεία. Το σώμα περνά από μυριάδες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τη διάθεσή σας.

Μία στις τρεις έγκυες γυναίκες θα αναπτύξει μια καταθλιπτική ή αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα μετά την πανδημία.

Άλλες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές. Έτσι, αν έχετε νιώσει οτιδήποτε ψυχολικό, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι - και ότι τα συναισθήματά σας είναι απίστευτα έγκυρα.


Πώς και γιατί μπορεί να αλλάξει η ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβαίνουν πολλές μοναδικές αλλαγές στη ζωή, το σώμα και τις σχέσεις μας που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Κάθε σύστημα στο σώμα αλλάζει για να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη.

Το ενδοκρινικό σύστημα (το οποίο ελέγχει τις ορμόνες) αρχίζει να παράγει περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυό.

Ο πλακούντας διευκολύνει την αύξηση των στεροειδών για να αλλάξει ο μεταβολισμός και να διασφαλίσει ότι το μωρό παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Αυτές οι αλλαγές είναι πιο σημαντικές κατά το πρώτο τρίμηνο και μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο σε αλλαγές διάθεσης, ενοχλητικές σκέψεις, πανικό ή κλάμα.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν άγχος, όπως:

  1. Οι γυναίκες με ιατρικές παθήσεις μπορούν να έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους.

  2. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις οικογένειές τους ή άλλες κοινωνικές καταστάσεις.

  3. Εάν έχετε ιστορικό παιδικού τραύματος, η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να σας κάνει να σκεφτείτε αυτές τις εμπειρίες.

  4. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να νιώσετε την πίεση της προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού σας, είτε πρόκειται για οικονομικό άγχος είτε αναμένετε τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που έρχονται.

  5. Οι σωματικές αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επηρεάσουν έμμεσα τη διάθεσή σας. Μπορεί να δυσκολευτείτε με την αυτοεικόνα σας, καθώς το σώμα αλλάζει.

  6. Η συνεχής ναυτία ή η πρωινή ναυτία μπορεί να επηρεάσει την ευεξία σας.

  7. Τα άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης (όπως κατάθλιψη ή άγχος), που έχουν περιορισμένη κοινωνική υποστήριξη, είναι χαμηλού εισοδήματος ή που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Η σημασία της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να υποτιμηθεί γιατί επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας που μεγαλώνει. Το άγχος έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη μητέρα και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Έρευνα δείχνει ότι η προγεννητική κατάθλιψη ή άλλες μορφές προγεννητικού στρες σχετίζονται με

  • αυξημένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης,

  • πρόωρος τοκετός,

  • και επιπλοκές εγκυμοσύνης.


Οι μητέρες με παθήσεις ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία τους καθώς και την ικανότητά τους να δεθούν με το μωρό τους. Ακόμα, η μητέρα μπορεί να δυσκολευτεί στο να να φροντίσει τον εαυτό της, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική της υγεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πραγματικά σημαντικό να είστε προληπτικοί σχετικά με την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Οι μητέρες που χρειάζονται βοήθεια, δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές ή ντροπή καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στις έγκυες γυναίκες. Η εγκυμοσύνη είναι αντικειμενικά μια δύσκολη περίοδος της ζωής και είναι εντάξει να αισθάνεστε συγκλονισμένοι, ανήσυχοι ή λυπημένοι για όλες τις αλλαγές.

Αυτό που θα βοηθήσει θα είναι να λάβετε σοβαρά υπόψη την ψυχική σας ευεξία – και να επισημάνετε τον γιατρό ή τους αγαπημένους σας όταν χρειάζεστε βοήθεια.


Πώς θα βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Οι περισσότερες λύσεις υποστηρίζουν την ψυχικής υγεία κάποιου σε γενικότερο επίπεδο. Άρα ενδείκνυνται και κατά την περίοδο της κυοφορίας. Ψυχοθεραπεία, αυτοφροντίδα, σωματική δραστηριότητα και άλλα.

Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις για να ανταποκριθείτε στην πραγματικότητα της εγκυμοσύνης (για παράδειγμα, να προσαρμόσετε ελαφρώς το είδος της άσκησης που κάνετε για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής για εσάς και το μωρό).


Μερικές προτάσεις είναι:

  • Ενσωματώστε λίγη σωματική δραστηριότητα στην ημέρα σας.

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτριας έντασης άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προγεννητικής κατάθλιψης.

Καθώς το μυαλό μας και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, προσθέστε μερικά λεπτά δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα, ειδικά συνδυάζοντάς τα με άλλες τεχνικές, όπως ασκήσεις αναπνοής και δραστηριότητες γείωσης. Επικοινωνήστε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι προπονείστε με ασφάλεια.


  • Στηριχτείτε στο σύστημα υποστήριξής σας.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και το να στηρίζεστε στους ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε είναι πολύ σημαντικό για τη συναισθηματική ευημερία.

Μιλήστε για όσα περνάτε με αγαπημένα πρόσωπα, ζητήστε βοήθεια από το ταίρι σας

και προσπαθήστε να περνάτε χρόνο τακτικά με φίλους. Ωστόσο, «αποφύγετε την αλληλεπίδραση με άτομα ή περιεχόμενο που προωθεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη γονεϊκότητα, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στην αυτοκριτική ή την κρίση. (Το ίδιο ισχύει για τους επικριτές ή τους μη υποστηρικτικούς.)


  • Δώστε προτεραιότητα στον ξεκούραστο ύπνο όταν μπορείτε.

Το να κοιμάστε καλά ενώ είστε έγκυος είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, ειδικά όταν η μεγάλη κοιλιά σας δυσκολεύει να νιώσετε άνετα (και απαιτεί πολλές βόλτες στο μπάνιο τη νύχτα). Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του στρες, της κατάθλιψης, του άγχους και της συνολικής ψυχικής σας υγείας. Ερευνήστε τι σας κρατάει ξύπνια τη νύχτα –όπως πόνοι, καούρες, σκέψεις στην τουαλέτα ή κάποιος συνδυασμός– και κάντε ό,τι μπορείτε για να τα αντιμετωπίσετε, επενδύετε σε ένα καλό μαξιλάρι εγκυμοσύνης, ή γράφετε ημερολόγιο πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Τα παραπάνω, θα σας προετοιμάσουν καλύτερα για το χειρισμό (και την αντιμετώπιση) της στέρησης ύπνου που συνοδεύει τη φροντίδα ενός νεογέννητου.


  • Μιλήστε στον καθρέφτη όταν αισθάνεστε ανήσυχοι ή έχετε αμφιβολίες.

Η σκέψη του να είσαι γονιός μπορεί να είναι τρομακτική, ακόμη και για τους πιο προετοιμασμένους, και είναι φυσιολογικό να νιώθετε αμφιβολίες ή ανησυχίες. Εάν το άγχος σας οδηγεί σε αρνητική αυτοσυζήτηση όπως: Θα γίνεις κακιά μαμά, θα πρέπει να είσαι καλύτερη σε αυτό. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε επιβεβαιωτικές δηλώσεις.

Διαλέξτε ένα θετικό μάντρα που σας φαίνεται σωστό, όπως: "Σήμερα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ" ή "είμαι ήδη καλή μαμά" και κολλήστε το στον καθρέφτη του μπάνιου.

Επαναλάβετε το στον εαυτό σας δυνατά μερικές φορές το πρωί ενώ κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Μπορεί να φαίνεται ανόητο, έρευνες όμως δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνταξη του εγκεφάλου ώστε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας και την αξία σας.


  • Κάντε σχέδια φροντίδας για τον τοκετό αλλά και μετά από αυτόν.

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει στρες ή άγχος. Κάντε ένα σχέδιο φροντίδας τόσο για τον τοκετό, όσο και μετέπειτα με τον σύντροφό σας και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, για να σας δώσουν κάποια αίσθηση ελέγχου και δράσης.

Πολλές γυναίκες εστιάζουν στον τοκετό και ξεχνούν να προετοιμαστουν για την μετέπειτα περίοδο, όπως αν θα επιτρέψετε επισκέπτες (και πότε), εάν θα χρησιμοποιήσετε μπουκάλια ή εάν θέλετε να προετοιμάσετε ορισμένα τρόφιμα εκ των προτέρων. Όλα αυτά μπορεί να ανακουφίσουν κάποιο άγχος και να προετοιμάσουν για μια λιγότερο αγχωτική εμπειρία μετά τον τοκετό.


  • Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες ενσυνειδητότητας για να διαχειριστείτε το άγχος.

Έρευνα δείχνει ότι οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν τις έγκυες γυναίκες με άγχος, κατάθλιψη και στρες. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες βοηθούν να γειωθείτε στο σώμα σας, να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να αποδεχτείτε συναισθήματα χωρίς κρίση πριν τα αφήσετε να φύγουν.


  • Μιλήστε με έναν θεραπευτή ψυχικής υγείας.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καταστάσεις ψυχικής υγείας, και αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε μέσα και πρόσβαση, ένας θεραπευτής μπορεί να είναι ένας πραγματικά χρήσιμος τρόπος για να μιλήσετε για τα συναισθήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να αντιμετωπίσετε ορισμένους στρεσογόνους παράγοντες και να λάβετε την κατάλληλη υποστήριξη για το ταξίδι σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές εάν χρειάζεται.

Θα πρέπει να κρατάτε πάντα τον ιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας σας ενήμερο για το πώς αισθάνεστε και να είστε πάντα ειλικρινείς.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια χαρούμενη περίοδος, τα στατιστικά δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι μια απίστευτα ταραχώδης περίοδος.


Μια υγιής, ευτυχισμένη μητέρα είναι απαραίτητη για ένα υγιές, ευτυχισμένο παιδί. Σας εύχομαι μόνο τα καλύτερα.


Βρείτε όλες τις ωφέλιμες πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο «Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη» διαθέσιμο στο



Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

269 views0 comments

Комментарии


bottom of page