top of page
Search

Διατροφή για απώλια βάρους και υπερφαγία. Γιατί αποτυγχάνεις;


Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να ακολουθήσεις ενα πρόγραμμα διατροφής, ως προσπάθεια να σταματήσεις την υπερφαγία και εν τέλει να χάσεις βάρος; Πόσες φορές χρειάστηκε να ξεκινήσεις από την αρχή, γιατί κάθε προσπάθεια που έκανες ήταν ανεπιτυχής; 1. Μελέτες δείχνουν ότι ένα άτομο που έχει επεισόδια υπερφαγίας μπορεί να αντέξει μόνο μία ή δύο ημέρες (ενώ κάνει δίαιτα). 2. Εναλλακτικά, εάν αυτό το άτομο κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τα επεισόδια για ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή βάρους, έχει και πάλι επεισόδια υπερφαγίας μόνο και μόνο επειδή αποθαρρύνθηκε . 3. Απο μόνη της η λέξη «δίαιτα» πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα. Για τους περισσότερους, δίαιτα σημαίνει περιορισμούς και απαγορευμένο φαγητό. Είναι επίσης ένα παιχνίδι "μυαλού" καθώς πιστεύεις ότι πρέπει να θυσιάσεις τη σοκολάτα, το μπέργκερ ή την πίτσα, μέχρι να φτάσεις τον στόχο σου. Ποιοι τύποι ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στην υπερφαγία; Από ψυχολογικής άποψης: 1. Η υπερφαγία είναι ένας από τους τρόπους για να ξεφύγει κάποιος από την πραγματικότητα και να νιώσει καλά. Ίσως κάποια σχέση, η δουλειά, τα οικονομικά να μην είναι στα καλύτερά τους. Δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, βλέπει το ποτήρι μισοάδειο. 2. Άτομα που δυσκολεύονται να πουν όχι στους άλλους. Νιώθουν και πιστεύουν ότι αν πουν όχι σε κάτι ή σε κάποιον, δεν θα γίνουν αποδεκτοί και θα δυσαρεστήσουν τους γύρω τους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που λένε «ναι» σε ό,τι τους ζητείται, ό,τι κι αν γίνει.

3. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν δυστυχώς όταν πρόκειται για φαγητό. Όταν τους ρωτούν αν θέλουν μεγαλύτερη μερίδα φαγητού με 0,10 ευρώ επιπλέον, γνέφουν θετικά χωρίς να σκέφτονται αν χρειάζονται πραγματικά την επιπλέον ποσότητα.


Γιατί κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους επεισόδια;


Όταν κάποιος τρώει υπερβολικά, το κάνει επειδή προσπαθεί να βρει τρόπους να νιώσει καλύτερα. Τρώει χωρίς να σκέφτεται τι καταναλώνει και χωρίς να έχει πραγματική αίσθηση της γεύσης.

Δυστυχώς, μετά το φαγητό, αυτό το άτομο αισθάνεται ακόμα χειρότερα, επειδή έφαγε πάρα πολύ.

Δεν μπορεί να περπατήσει, μπορεί να έχει τάση προς εμετό, δεν μπορεί να κοιμηθεί, νιώθει δίψα και το στομάχι του είναι έτοιμο να εκραγεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για υπερβολικά αέρια και διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Με την πρώτη απογοήτευση, το ίδιο άτομο, επαναλαμβάνει τα παραπάνω, ώστε να εκφραστεί και να νιώσει καλύτερα.


->Όπως καταλαβαίνουμε είναι ένας κύκλος χωρίς τέλος, καθώς η μια πράξη οδηγεί στην άλλη και το ένα αρνητικό συναίσθημα επιφέρει το άλλο.


Πώς να ξεφύγεις από την υπερφαγία και πως να νιώσεις καλύτερα;


1. Σταμάτησε αμέσως κάθε δίαιτα που μπορεί να ακολουθείς. (Κάνε το, η εξήγηση ακολουθεί παραπάνω)*.

2. Διέγραψε την ετικέτα «ΔΙΑΙΤΑ» από το μυαλό σου.

3. Προσπάθησε να πεις όχι στα καθημερινά σου μπισκότα ή σοκολάτες, χωρίς να σκέφτεσαι ότι τα έχεις ανάγκη για να ζήσεις. Λάβε υπόψη ότι κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 2000 θερμίδες για να επιβιώσει (για να διατηρήσει τον μεταβολισμό σε λειτουργία, τη μυϊκή δραστηριότητα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και των οργάνων). Μία σοκολάτα περιέχει 550 θερμίδες. Το μυαλό μας είναι τεράστιος παίκτης, μην το πείσεις ότι δεν επιτρέπεται να φας το κέικ ή ό,τι θέλεις να φας. Αντίθετα, δήλωσε ότι θα φάς την μισή ποσότητα ή πως θα το κρατήσεις για αργότερα ;).

4. Αφαίρεσε την ετικέτα του καλού και του κακού φαγητού από το μυαλό σας. Όλα είναι τροφή και όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και το κέικ ή το cheeseburger του Mc Donald's έχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. (Η ισσοροπία είναι το κλειδί!)

5. Αφαίρεσε την ετικέτα «Δεν πρόκειται να το φάω γιατί θα πάρω βάρος». Έχε υπόψη ότι μπορείς να τρώς ό,τι θέλεις, με μέτρο. Ακόμα κι αν είσαι σε πρόγραμμα διατροφής, μπορείς να απολαύσεις ένα γλύκισμα ή ακόμα και πίτσα. (Και πάλι, η ισορροπία είναι το κλειδί).

Εξηγώντας, αν δηλώσεις «Δεν επιτρέπεται να φάω το συγκεκριμένο φαγητό γιατί θα πάρω βάρος», ο εγκέφαλός μπαίνει αυτόματα στη λειτουργία περιορισμού. Θα αισθάνεσαι δυστυχισμένος, ότι κάποιος θέλει να σε τιμωρήσει για τις προηγούμενες επιλογές σου και εξαιτίας αυτού σε μερικές μέρες, θα έρθεις αντιμέτωπος με άλλο ένα επεισόδιο. 100%!!!! (Και πάλι, ο εγκέφαλός μας είναι ο παίκτης).

6. Μην δηλώνεις "Θα φάω πίτσα και παγωτό τώρα, στη 01:00 π.μ. και δεν θα ξαναφάω πίτσα και παγωτό. Αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα. Ο εγκέφαλός σου θα πανικοβληθεί με τα δικά σου λόγια και με την πρώτη ανεπιθύμητη κατάσταση στη ζωή σου, θα φάς πίτσα και παγωτό (και σε μεγάλες ποσότητες, μιας που εσύ ο ίδιος είπες στον εαυτό σου ότι είναι απαγορευμένο).

7. «Παίξε» με το φαγητό. Ακόμα και το κοτόπουλο μπορεί να έχει ωραία γεύση ;) Συνδύασε το με κάτι που σου αρέσει, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

8. Όταν σε προσκαλούν έξω (οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά σε αυτές τις περιπτώσεις), μην αρνηθείς την πρόσκληση. Πήγαινε και διάλεξε κάτι υγιεινό. Οι επιλογές γίνονται συνήθειες μέσα σε 21 ημέρες.

9. Όταν σου ζητούν να κάνεις κάτι, να θυμάσαι ότι έχεις πάντα επιλογή και έχεις πάντα το δικαίωμα να αρνηθείς ή να τους πεις να περιμένουν. Είσαι άνθρωπος όπως και αυτοί. Μπορείς να εξηγήσεις ότι μπορείς να ασχοληθείς μαζί τους σε 20' ή 30' αφού ολοκληρώσεις την εργασία, το γεύμα, την προπόνηση. Αν δεν το κάνεις, μπορεί να γεμίσεις θυμό, άγχος (γιατί θα αφήσεις στην άκρη την δική σου ασχολία) και στο τέλος θα πας σπίτι και θα προσπαθήσεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου τρώγοντας.

10. Βρες κάτι άλλο που σου φέρνει χαρά. Βγες έξω, κάνε μια βόλτα στη θάλασσα, στο δάσος, ζωγράφισε, γράψε στο ημερολόγιο, χόρεψε, γυμνάσου, κάνε σεξ. Κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου δημιουργικά.


*Σταμάτησε αμέσως κάθε δίαιτα που μπορεί να ακολουθείς.


Για τους επόμενους τρεις μήνες, προσπάθησε να «θεραπεύσεις» την υπερφαγία και μετά ακολούθησε ένα πρόγραμμα διατροφής. Εάν προσπαθείς να ακολουθήσεις μια διατροφή, επειδή θέλεις να σταματήσεις τα επεισόδια υπερφαγίας, λυπάμαι αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι κοντά στο μηδέν. Είναι πιο ασφαλές να εστιάσεις στις παραπάνω αλλαγές, να αντιμετωπίσεις οριστικά την υπερφαγία και μετά να στοχεύσεις στην απώλεια βάρους.

Αν πάλι πιστεύεις ότι οι ρίζες είναι πιο βαθιές και δεν θα τα καταφέρεις μόνος σου, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν Ψυχολόγο.


Εάν πάλι, πιστεύεις ό,τι είσαι στο σωστό δρόμο, θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω περαιτέρω.



Τάνια Λ.

Διαπιστευμένη ISSA Διατροφολόγος

Διαπιστευμένη ISSA Personal Trainer.

16 views0 comments
bottom of page