top of page
Search

Διατροφή για απώλεια βάρους και υπερφαγία. Γιατί αποτυγχάνεις;

Writer: Τάνια ΛιάκουΤάνια Λιάκου

Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να ακολουθήσεις ενα πρόγραμμα διατροφής, σκεπτόμενος πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις, τόσο να χάσεις βάρος, όσο και να σταματήσεις την υπερφαγία; Πόσες φορές χρειάστηκε να ξεκινήσεις από την αρχή, γιατί κάθε προσπάθεια που έκανες, ήταν ανεπιτυχής;

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ινστιτούτο της Αμερικής έδειξαν ό,τι:

1. ένα άτομο με υπερφαγικά επεισόδια, μπορεί να αντέξει μόνο μία ή δύο ημέρες χωρίς να παρουσιάσει ανάλογη συμπεριφορά. (ενώ κάνει δίαιτα).

2. εάν αυτό το άτομο κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τα επεισόδια για ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή βάρους, με την πρώτη ευκαιρία "πέφτει" σε ανάλογη συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής ψυχολογίας, της έλλειψης κινήτρου ή της αποθάρρυνσης που επιφέρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά .

3. Από μόνη της η λέξη «δίαιτα» πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα. Για τους περισσότερους από εμάς, δίαιτα σημαίνει περιορισμούς και απαγορευμένο φαγητό. Είναι επίσης ένα παιχνίδι "μυαλού", καθώς κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να θυσιάσει τη σοκολάτα, το μπέργκερ ή την πίτσα, μέχρι να φτάσει τον στόχο σου.



Ποιοι τύποι ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στην υπερφαγία; Από ψυχολογικής άποψης:

1. Η υπερφαγία είναι ένας από τους τρόπους για να ξεφύγει κάποιος από την πραγματικότητα και να νιώσει καλά. Ίσως είναι κάποια σχέση, η δουλειά, ή τα οικονομικά που δεν είναι στα καλύτερά τους και το άτομο αυτό δεν είναι ευχαριστημένο με τη ζωή του. Πέφτοντας σε ένα τέτοιο επεισόδιο, το άτομο αυτό καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, αλμυρού και γλυκού φαγητού, όντας αδύναμος να αισθανθεί αισθήματα όπως πείνα ή κορεσμό.

2. Άτομα που δυσκολεύονται να πουν όχι στους άλλους. Νιώθουν και πιστεύουν ότι αν πουν όχι σε κάτι ή σε κάποιον, δεν θα γίνουν αποδεκτοί και θα δυσαρεστήσουν τους γύρω τους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που λένε «ναι» σε ό,τι τους ζητείται, ό,τι κι αν γίνει.


3. Η μερίδα φαγητού. Τα παραπάνω άτομα, αδυνατούν να αντισταθούν στην πρόταση" θα θέλατε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού με μόνο 0,10 ευρώ επιπλέον;". Αδυνατούν να σκεφτούν εάν πραγματικά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα και αν αυτή η ποσότητα υπερκαλύψει ή όχι τις πραγματικές τους ανάγκες.


Γιατί κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους επεισόδια;


Όταν κάποιος τρώει υπερβολικά, το κάνει επειδή προσπαθεί να βρει τρόπους να νιώσει καλύτερα. Τρώει χωρίς να σκέφτεται τι καταναλώνει και χωρίς να έχει πραγματική αίσθηση της γεύσης.

Δυστυχώς, μετά το φαγητό, αυτό το άτομο αισθάνεται ακόμα χειρότερα, επειδή έφαγε πάρα πολύ.

Δεν μπορεί να περπατήσει, μπορεί να έχει τάση προς εμετό, δεν μπορεί να κοιμηθεί, νιώθει δίψα και το στομάχι του είναι έτοιμο να εκραγεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για υπερβολικά αέρια και διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

'Ολα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν, αφού με την πρώτη απογοήτευση, το ίδιο άτομο, επαναλαμβάνει τα παραπάνω, μιας που αποτελούν δίοδο διαφυγής.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως, είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος, καθώς η μια πράξη οδηγεί στην άλλη και το ένα αρνητικό συναίσθημα επιφέρει το άλλο.


Πώς να ξεφύγεις από την υπερφαγία και πως να νιώσεις καλύτερα;


1. Σταματήστε αμέσως οποιαδήποτε δίαιτα που ίσως ακολουθείτε.


2. Διέγραψε λέξεις όπως «ΔΙΑΙΤΑ» από το μυαλό σας, ειδικά αν προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.


3. Προσπαθήστε να πείτε όχι στην καθημερινή κατανάλωση μπισκότων ή σοκολάτας, που σας προσφέρουν ή που βρίσκονται διαθέσιμα στο ντουλάπι της κουζίνας, χωρίς να σκέφτεστε πως η κατανάλωση τους, είναι ζωτικής σημασίας. Αντίθετα, αρκεστείτε σε περιοδική κατανάλωση τους.

Λάβετε υπόψη πως κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος χρειάζεται περίπου 2000 θερμίδες για να επιβιώσει (ώστε να διατηρήσει τον μεταβολισμό σε λειτουργία, τη μυϊκή δραστηριότητα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και των οργάνων).

Μία σοκολάτα περιέχει 550 θερμίδες. Το μυαλό μας αποφασίζει πριν το σώμα μας για τις κινήσεις που θα κάνει. Αν πεισθεί πως απαγορεύεται να καταναλώσει κάτι, επειδή θα αποδειχθεί καταστροφικό, λόγω της στέρησης που "νιώθει", θα καταφύγει στην υπερκατανάλωση του με την πρώτη ευκαιρία.



4. Αφαιρέστε την ετικέτα του καλού και του κακού φαγητού από το μυαλό σας. Όλα είναι τροφή και όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και το κέικ ή το cheeseburger του Mc Donald's περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. (Η ισορροπία είναι το κλειδί!)


5. Αφαιρέστε την ετικέτα «Δεν πρόκειται να το φάω γιατί θα πάρω βάρος». Έχετε υπόψη σας πως μπορείτε να καταναλώσετε ό,τι εσείς επιθυμείτε αλλά πάντα με μέτρο. Ακόμα κι αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, σχεδιασμένο από διαπιστευμένο διατροφολόγο, μπορείτε να απολαύσετε ένα γλύκισμα ή ακόμα και πίτσα. (Και πάλι, η ισορροπία είναι το κλειδί).

Ο λόγος που πρέπει να διαγράψετε τέτοιου είδους ετικέτες είναι επειδή ο εγκέφαλός μπαίνει αυτόματα στη λειτουργία περιορισμού.


6. Αποφύγετε δηλώσεις όπως, "Θα φάω πίτσα και παγωτό τώρα, στη 01:00 π.μ. και δεν θα ξαναφάω πίτσα και παγωτό".

"Αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα".

Ο εγκέφαλός πανικοβάλλεται. Με την πρώτη ανεπιθύμητη κατάσταση στη ζωή σας, θα σας οδηγήσει στην κατανάλωση πίτσας και παγωτό (και σε μεγάλες ποσότητες, μιας που εσείς προκαθορίσατε πως αυτά ανήκουν στην απαγορευμένη ζώνη.


7. «Παίξτε» με το φαγητό. Ακόμα και το κοτόπουλο μπορεί να έχει ωραία γεύση ;) Συνδυάστε το με κάτι που σας αρέσει, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.


8. Όταν σας προσκαλούν έξω (οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά σε αυτές τις περιπτώσεις), μην αρνηθείτε την πρόσκληση. Διαλέξτε κάτι υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες. Οι επιλογές γίνονται συνήθεια μόνο σε 21 ημέρες.


9. Όταν σας ζητούν να κάνετε κάτι, που σας δυσαρεστεί, να θυμάσαι ότι έχετε πάντα επιλογή και το δικαίωμα να αρνηθείτε ή να τους ζητήσετε να κάνουν υπομονή, μέχρι εσείς να έχετε χρόνο. Εξηγείστε πως θα ασχοληθείτε μαζί τους σε 20' ή 30' αφού ολοκληρώσετε την εργασία, το γεύμα, την προπόνηση.

Το αντίθετο, επιφέρει θυμό, άγχος (γιατί θα αφήσετε στην άκρη την δική σας ασχολία) και στο τέλος θα εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας...υπερκαταναλώνοντας φαγητό!


10. Βρείτε κάτι άλλο που σας προσφέρει χαρά. Βγείτε έξω, κάντε μια βόλτα στη θάλασσα, στο δάσος, ζωγραφίστε, γράψτε στο ημερολόγιο, χορέψτε, γυμναστείτε, κάντε σεξ...κάντε οτιδήποτε σας φέρνει σε κατάσταση χαράς και εκφράστε τα συναισθήματα σας δημιουργικά και όχι...αυτοκαταστροφικά.


Για τους επόμενους τρεις μήνες, προσπαθήστε να «θεραπεύσετε» την υπερφαγία. Έπειτα, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Εάν προσπαθείτε να ακολουθήσετε ένα πλάνο διατροφής, με στόχο την παύση της υπερφαγίας, λυπάμαι αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι κοντά στο μηδέν.

Είναι πιο ασφαλές να εστιάσετε στις παραπάνω αλλαγές ώστε να αντιμετωπίσετε οριστικά την υπερφαγία και έπειτα να στοχεύσετε στην απώλεια βάρους.


Εάν από την άλλη, πιστεύεις πως, οι ρίζες είναι πιο βαθιές και αδυνατείς να ανταπεξέλθεις μόνος σου, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο.




Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

 
 
 

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook

©2023 by Tania's Touch of Health. Proudly created with Wix.com

bottom of page