top of page
Search

Γνωρίζετε ποια θεωρούνται επεξεργασμένα κρέατα;


Το κρέας, αποτελεί μια βασική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος του παχέος εντέρου ή ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ότι το επεξεργασμένο κρέας συμβάλλει σημαντικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, χαρακτηρίζοντάς το ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Μόνο ένα χοτ ντογκ ή μερικές λωρίδες μπέικον που καταναλώνονται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 18%. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AIRC) διαπίστωσαν επίσης ότι «τα στοιχεία για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο είναι ξεκάθαρα».


Ποια κρέατα θεωρούνται επεξεργασμένα;


Το επεξεργασμένο κρέας αναφέρεται σε κρέας που έχει μετατραπεί μέσω

 • αλατίσματος,

 • ωρίμανσης,

 • ζύμωσης,

 • καπνίσματος

 • ή άλλων διαδικασιών

για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης.

Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή υποπροϊόντα κρέατος όπως αίμα.Ποια είναι τα είδη κρέατος, επιβλαβή για την υγεία μας;

Δεν είναι σωστό να ενοχοποιήσουμε όλα τα κρέατα αλλά είναι δόκιμο να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με ποια είναι περισσότερο επιβλαβή για εμάς.

 1. Όλα τα αλλαντικά (μπέικον, ζαμπόν, πάριζα, σαλάμια)

 2. όλα τα προϊόντα που έχουν προπαρασκευαστεί, όπως κατεψυγμένα μπιφτέκια ή παναρισμένο κοτόπουλο.

 3. λουκάνικα

 4. το corned beef

 5. το biltong ή βοδινό κρέας

 6. κονσερβοποιημένα κρέατα

 7. παρασκευάσματα και σάλτσες με βάση το κρέας.


Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι ο μόνος κίνδυνος καρκίνου που προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καρκίνου του παγκρέατος και τη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο. Και μια μελέτη σε περισσότερες από 200.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 20 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα - λιγότερο από το μισό μέγεθος ενός κανονικού χοτ ντογκ - αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 21%. Το επεξεργασμένο κρέας συνδέεται επίσης με καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου κατά 46% και 51%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγε επεξεργασμένο κρέας.

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους διαπίστωσε επίσης ότι όσοι καταναλώνουν το πιο επεξεργασμένο κρέας έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 57.766 θανάτους από καρδιομεταβολικές ασθένειες το 2012.


Η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ αφαιρεί 36 λεπτά υγιεινής ζωής (ζωή καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες) σύμφωνα με μια μελέτη που αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα και τα κατέταξε με βάση το διατροφικό τους βάρος.


Ψητό και καπνιστό κρέας.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Το ψήσιμο στη σχάρα και το κάπνισμα του κρέατος το καθιστούν πιο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι χημικές ουσίες που αξίζει να γνωρίζετε όταν πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες στα καπνιστά τρόφιμα είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs).

Αυτά σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα σάκχαρα και τα αμινοξέα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες στο κρέας σχηματίζουν HCA όταν αντιδρούν με τη θερμότητα. Οι PAH σχηματίζονται όταν το λίπος και ο χυμός αλληλεπιδρούν με τη φλόγα, τον καπνό και στη συνέχεια προσκολλώνται στο κρέας. Όπως το κάπνισμα τσιγάρων, τα καπνιστά κρέατα εκθέτουν τους ανθρώπους σε PAH, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων.


Πόση ποσότητα θεωρείται ασφαλής προς κατανάλωση;


Ο εθνικός διατροφικός οδηγός προτείνει την κατανάλωση 20-30 γραμ. / εβδομαδιαία. Αυτό αντιστοιχεί σε μία με δύο φέτες γαλοπούλα.

Μειώστε την κατανάλωση αλλαντικών και επιλέξτε γεύματα με όσπρια και λαχανικά. Χρησιμοποιήστε αβοκάντο ήχου όμως και στις λαχανικών στο τοστ ή την πίτα σας.


Χρειάζεσαι βοήθεια για απώλεια βάρους ή για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες;

Θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσεις μαζί μου.Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.


103 views0 comments

Comments


bottom of page