top of page
Search

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να αντισταθείς στη ζάχαρη!


Πόσες φορές έχεις λαχταρήσει κάτι γλυκό, κατά τη διάρκεια της ημέρας;


Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ψάχνεις για οποιοδήποτε είδος γλυκού, στο ψυγείο ή στα ντουλάπια, όσο σκληρά κι αν προσπάθείς να κόψεις τη ζάχαρη και παρά τις ημέρες που άντεξες χωρίς αυτή, συνέχισε να διαβάζεις.


Αν αναρωτιέσαι γιατί αυτή η λαχτάρα επιμένει,δες πώς μπορείς να ελέγξεις τους πειρασμούς σου χωρίς να το παρακάνεις, και τρόπους για να διατηρήσεις υπό έλεγχο την επιθυμία σου για ζάχαρη, σου έχω τον παρακάτω οδηγό.


Κατανόησε τη λαχτάρα για ζάχαρη—τι πραγματικά ζητάει το σώμα σου;


Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η λαχτάρα σου για γλυκό δεν είναι εντελώς τυχαία. Είναι ο τρόπος του σώματός να ζητήσει κάτι συγκεκριμένο. Συχνά, τα μηνύματα του σώματός μας είναι πιο σύνθετα από την απλή αναζήτηση γλυκού.


Για παράδειγμα, η λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί να σημαίνει έλλειψη μαγνησίου, ενώ η επιθυμία για φρούτα θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας ή απαραίτητων βιταμινών.


Η λαχτάρα για ζάχαρη προκαλείται από διάφορους παράγοντες και είναι συνήθως ένας συνδυασμός φυσιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών επιρροών.


Συνήθεις λόγοι που λαχταράτε τη ζάχαρη.


Μερικές φορές η επιθυμία για μια γλυκιά λιχουδιά είναι τόσο απλή όσο η ίδια η λαχτάρα. Σκέψου: τελείωσες ένα αλμυρό γεύμα και ψάχνεις την ικανοποίηση από μερικές πλάκες σοκολάτας, ένα σπιτικό μπισκότο ή ένα επιδόρπιο γεμάτο φρούτα — αυτό είναι όλο!


Είναι χρήσιμο, ωστόσο, να κάνεις μια παύση και να σκεφτείς την πηγή της λαχτάρας σου.


 1. Είναι σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σου; Οι γρήγορες πτώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να πυροδοτήσουν την επιθυμία για ζάχαρη καθώς το σώμα αναζητά μια γρήγορη ώθηση ενέργειας.

 2. Έχεις άγχος; Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε τροφές με ζάχαρη για άνεση σε περιόδους στρες, καθώς η ζάχαρη μπορεί προσωρινά να ανεβάσει τη διάθεση και να μειώσει τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

 3. Αποτελεί η ζάχαρη μια σταθερή συνήθεια; Εάν έχεις μια μακροχρόνια συνήθεια να καταναλώνεις τακτικά σνακ ή επιδόρπια με ζάχαρη, το σώμα σου εξοικειώνεται με αυτές τις λιγούρες. Μην ξεχνάς πως η ζάχαρη, αποτελεί μια μορφή ναρκωτικού. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, διάβασε εδώ: https://shorturl.at/gEY19)

 4. Περιορίζεις ή διαγράφεις συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων (όπως οι υδατάνθρακες) ενώ κάνεις δίαιτα;

 5. Είσαι αφυδατωμένος; Η αφυδάτωση μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως πείνα, οδηγώντας σε λαχτάρα για γλυκά ποτά ή φαγητά.

 6. Έχεις γνωστές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά; Η λαχτάρα μπορεί να σηματοδοτεί την ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Όπως προαναφέρθηκε, η λαχτάρα για μαύρη σοκολάτα μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη για μαγνήσιο.

 7. Αναζητάς ευχαρίστηση ή παρηγοριά; Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μπορεί να συνδεθεί με τα ζαχαρούχα τρόφιμα με την ευχαρίστηση και την παρηγοριά, οδηγώντας σε λαχτάρα.

 8. Πώς είναι η ποιότητα του ύπνου σου; Ο κακός ύπνος, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, καθιστώντας την λαχτάρα για γλυκό, εντονότερη (μιας που ο οργανισμός επιζητά άλλες πηγές παροχής γρήγορης ενέργειας).

 9. Οι επιρροές του περιγύρου σου. Οι κοινωνικές καταστάσεις, η διαφήμιση και η διαθεσιμότητα γλυκών λιχουδιών στο περιβάλλον σου, μπορούν να πυροδοτήσουν την λαχτάρα για γλυκό.

 10. Η ημέρα του κύκλου (για τις κυρίες); Πολλές γυναίκες νιώθουν λαχτάρα για ζάχαρη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου λόγω ορμονικών αλλαγών (ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης καθώς ξεκινά το PMS).


Είναι η ζάχαρη πράγματι ο ένοχος;


Ο ρόλος της ζάχαρης στη διατροφή μας (και ο αντίκτυπός της στην υγεία μας) είναι διαφοροποιημένος.

Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι ο ένοχος, αλλά η κατανάλωσή της - σε υπερβολικές ποσότητες - μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας: παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, κυριαρχία οιστρογόνων, καρδιακές παθήσεις, οδοντικά προβλήματα και πολλά άλλα.

Επιπλέον, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά συχνά παρέχουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία (εκτός από την ταχεία ενέργεια).


Εκτός εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει συμβουλεύσει να μην το κάνετε, η ζάχαρη μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η απόλαυση ενός καφέ, συνοδευόμενου με το αγαπημένο σας γλυκό, ενός σπιτικού μπισκότου ή ενός επιδόρπιου, είναι ορθή. Άλλωστε, η στέρηση δεν είναι ο στόχος.


TIP! Μπορείς να διατηρήσεις τα επίπεδα του σακχάρου σου, στο φυσιολογικό με μικρά μυστικά όπως η λήψη πρωτεΐνης.


Πιο υγιεινές επιλογές ζάχαρης.


Εάν σκοπεύεις να μειώσεις την πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης (λευκής ζάχαρης, καστανής ζάχαρης, κ.λπ.), η φύση παρέχει μια ποικιλία από ικανοποιητικές αλλά θρεπτικές γλυκές επιλογές!


 1. Πρώτα και κύρια, τα φρούτα. Αν λαχταράς παγωτό βανίλια, βάλε στο φλιτζάνι μερικές φράουλες, στη μύτη κακάο και μια κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου. Με αυτό τον τρόπο, θα υποστηρίξεις μια πιο σταθερή απόκριση γλυκόζης.

 2. Ακατέργαστο μέλι. Είναι γλυκό, νόστιμο και γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου λειτουργεί επίσης.


Όπως αναφέρθηκε, η λαχτάρα για ζάχαρη είναι συχνά αποτέλεσμα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πιο αναλυτικά:

-Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο αίματος): Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, το σώμα στέλνει σήματα. Αυτό συχνά οδηγεί σε έντονη λαχτάρα για γρήγορες πηγές ενέργειας, όπως σνακ με ζάχαρη ή ποτά.

-Υπεργλυκαιμία ανάκαμψης: Μετά την κατανάλωση άφθονης ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Αυτή η απότομη αύξηση συχνά ακολουθείται από μια ταχεία πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία οδηγεί σε ανανεωμένη λαχτάρα για ζάχαρη για να ανεβάσει τα επίπεδα. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

-Αντίσταση στην ινσουλίνη: Σε περιπτώσεις αντίστασης στην ινσουλίνη, τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα μπορεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να το ρυθμίσει και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την επιθυμία για ζάχαρη.


Πώς μπορώ να ελέγξω το αίσθημα για γλυκό;


Δημιούργησε ένα πιάτο με τροφές που εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα. Ουσιαστικά, διασφάλησε ότι τα γεύματά σου υποστηρίζουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Επίλεξε:


-Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Ενσωμάτωσε φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ντομάτες, μανιτάρια, κολοκυθάκια, αγκινάρες κ.λπ.) και όσπρια στα γεύματά σου. Αυτά παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, αποτρέποντας τις "εκρήξεις" του σακχάρου στο αίμα.


-Δύναμη πρωτεϊνών: Η συμπερίληψη άπαχων πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το τόφου ή τα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείρηση της λαχτάρας.


-Υγιή λιπαρά: Μην αποφεύγεις τα θρεπτικά λίπη όπως το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το ελαιόλαδο. Μπορούν να συμβάλουν στο αίσθημα πληρότητας καιστην υποστήρηξη σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


- Προσεκτική διατροφή: Επιβράδυνε όσο μασάς την τροφή, απόλαυσε κάθε μπουκιά και άκου τα σήματα πείνας και πληρότητας στο σώμα σου. Αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης ζαχαρούχων λιχουδιών.

Ικανοποίησε τις λιγούρες για γλυκό, έξυπνα!


Το να απολαύσεις το γλυκό σου δεν σημαίνει πως πρέπει να συνδυάζεται με υπερκατανάλωση ζάχαρης. Δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να συνδυάσεις ικανοποίηση και ισορροπία:


 1. "Καρποφόρες" λιχουδιές: Σβήσε τη λαχτάρα για γλυκό με φυσικά σάκχαρα (και μια δόση βιταμινών!) από φρέσκα, εποχιακά φρούτα. Τα αγαπημένα φρούτα αυτής της εποχής είναι τα μήλα, αχλάδια, βατόμουρα, πορτοκάλια, ακτινίδια και κλημεντίνες.

 2. Go dark: Επίλεξε μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

 3. Γλυκά smoothies, με λίγες θερμίδες.

 4. Πιο υγιεινές απολαύσεις: Πειραματήσου με πιο υγιεινές επιλογές επιδορπίων στο σπίτι, όπως ρολά κανέλας, ενεργειακές μπάλες, μπουκιές πρωτεΐνης, γκρανόλα ή σάντουιτς παγωτού.


Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια;

Επικοινώνησε μαζί μου τώρα.


Tania L.

EasyFit Rehab Instructor

IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal

Barre Eclipse Instructor

ISSA Certified Nutritionist

ISSA Certified Personal Trainer.

19 views0 comments

Comentarios


bottom of page